Zeist,
06
juni
2017
|
09:41
Europe/Amsterdam

Lisette Kreischer, 'Veggie in pumps', veganistische restaurant The Dutch Weed Burger Joint

‘Hi lieve jij.’ Zo begint Lisette Kreischer haar blog. Je kent haar misschien beter als Veggie in pumps. Kreischer is de ongekroonde koningin van de plantaardige keuken en is sinds haar tiende jaar op een missie: ze wil de klimaatverandering tegengaan door mensen minder vlees te laten eten. In Amsterdam opent binnenkort haar eerste veganistische restaurant: The Dutch Weed Burger Joint. De gerechten die je daar eet zijn 100% plantaardig en verrijkt met zeewier.

“Ik ben een activist, maar ik verpak mijn boodschap in allerlei vormen om zo mensen opnieuw kennis te laten maken met de kracht van plantaardig eten. Planten zijn helers, voeders en brengers van zuurstof.”

“Ik ben zelf geen klimaatexpert, maar als je geen vlees meer eet lever je een behoorlijke bijdrage aan de duurzaamheid.”

“Vanaf mijn tiende jaar wilde ik geen dieren meer eten. Toen ontdekte ik het koninkrijk van de planten en experimenteerde er gelijk op los met granen, peulvruchten, zaden, groente, fruit, kruiden, noten en wieren. Vanaf mijn 20ste besloot ik alleen nog maar op planten te leven.”

“Mensen zeiden: ‘word je zo niet ziek? Krijg je geen bloedarmoede? Je zult niet de eerste zijn...’ Maar ik werd niet ziek. Ik ben kerngezond en zit barstensvol energie. Alles wat je in ander voedsel vindt, vind je namelijk ook in planten.”

“Er is in vijftien jaar tijd veel gebeurd. Toen ik pas begon, merkte ik dat er heel weinig bekend was over veganisme. Een veganist was vooral een boze activist, die op worteltjes kauwde en tofu at. Mensen stonden al helemaal niet open voor mijn verhaal. Ik was weird.”

“Pas toen Al Gore met The Incovenient truth kwam, werd de deur naar duurzaamheidsland én het veganisme geopend. De laatste twee jaar is het zelfs van de straat geworden. Wie nu de vega-business instapt, heeft een gouden toekomst.”

“Wij leverden onze zeewierburger al aan 120 restaurants en verkopen ze deze zomer op veel festivals. En tatatatatááá over twee weken openen we ons eerste restaurant: The Dutch Weed Burger Joint, waar je allerlei plantaardige fast food eet verrijkt met zeewier.”

“Zeewier heeft dezelfde soort eiwitten als rundvlees en bevat Omega 3 in zijn meest pure vorm. Daarnaast is het rijk aan ijzer en calcium. Bovendien kun je het duurzaam telen op open zee, zonder verspilling van landbouwgrond of zoet water en zonder uitstoot van Co2. Sterker nog zeewier neemt C02 op en stoot zuurstof uit.”

“Mijn hart breekt elke dag een beetje. Ik zou graag willen geloven dat het niet zo is, maar het gaat zo slecht met het klimaat. Ik ben een kind van de jaren ’80. Toen had je de zure regen en smog, het waren de eerste tekenen, maar nu zie je pas de echte grote veranderingen. Als ik alleen al kijk wat er in de oceanen gebeurt, complete volksstammen dieren zijn aan het verdwijnen en hele systemen sterven uit omdat de mens zo nodig iets wil.”

“Milieudeskundige Pier Vellinga zei tegen mij, hij is een enorme scepticus: ‘Ik begrijp jouw plantaardige verhaal wel, maar nu moeten de mensen het nog gaan snappen. De enige manier waarop je dat echt doet, is ze te laten proeven. Te laten proeven hoe verdomd lekker plantaardig voedsel kan zijn.’ En ik moet daarin pragmatisch zijn, minder vlees eten, en meer planten, is al fantastisch.”

“4,5 miljard dieren worden jaarlijks gedood voor consumptie en je wilt niet weten hoeveel liter water en landbouwgrond daarvoor wordt verspild. Dan zwijg ik nog maar over de CO2-uitstoot. Geen vlees meer eten is fundamenteel voor het klimaatprobleem.”

“Daarom hoop ik dat mensen gaan inzien dat alles wat je lekker vindt ook veganistisch kan worden gemaakt.”

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
Femke
12
June
2017
Ontzettend inspirerend wat je doet! Ik ben heel blij met je succes, ga zeker zo door!
G. Dijkstra
09
June
2017
Het is een slag in de lucht om te veronderstellen dat we het klimaat weer een positieve draai kunnen geven. Wat we voorgaande eeuwen allemaal hebben verpest. De Schepper van hemel en aarde heeft er alles mee te krijgen. Lees de Bijbel wat die er over zegt. We zijn als stofjes in Zijn hand, Hij komt met de aarde tot Zijn doel maar niet wat wij voor ogen hebben.