Zeist,
21
mei
2021
|
07:30
Europe/Amsterdam

Achmea handelt toenemende stormschade sneller af met dakpannennetwerk

Bij een stevige storm of hagelbui krijgt Achmea tot wel 10.000 extra schademeldingen, waarvan bijna de helft gaat over kapotte daken. Omdat het aantal stormen en hagelbuien door klimaatverandering zal toenemen heeft de coöperatieve verzekeraar als eerste in Nederland een dakpannennetwerk opgezet. Dit netwerk zorgt ervoor dat er na extreem weer extra capaciteit beschikbaar is om schades aan daken, zoals afgewaaide dakpannen, sneller te herstellen. 

Achmea ziet de laatste jaren de risico’s van klimaatverandering toenemen. Met name in de zomer volgt het aantal pieken waarbij onweer, hagel, extreme regen en zware windstoten elkaar steeds sneller op. Achmea-dochter Interpolis berekende vorig jaar dat het aantal stormschades en meldingen van wateroverlast tussen 2017 en 2019 is verdubbeld. In de toekomst kan klimaatverandering leiden tot een hogere frequentie van dit soort calamiteiten en tot zwaardere onweersbuien met extreme regen, harde windstoten en hagel. Een analyse van duizenden schademeldingen na recente stormen en hagelbuien laat zien dat bijna de helft over het dak gaat. 

Bij het nieuwe landelijk netwerk zijn alle dakdekkers van Dakbehoud Nederland aangesloten. Zij herstellen na een storm alle schades aan daken en dakpannen en ontlasten zo de aannemers en bouwbedrijven uit het Netwerk Bouw en de glaszetters uit het Netwerk Glas. Die hebben op dat moment hun handen vol aan het herstellen van andere schades aan woningen bijvoorbeeld lekkages, schuttingen, tuinhuisjes en ramen. 

De dakdekkers hebben een mandaat voor particuliere klanten en bedrijven die verzekerd zijn bij Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Avéro Achmea om schades direct te herstellen. Bij hoge bedragen wordt eerst contact gezocht met een schade-expert. 

"Bijna de helft van de schades na extreem weer is aan het dak. Met deze gespecialiseerde bedrijven kunnen we daar nu extra capaciteit voor inzetten”, zegt Erik Welling van Achmea. ,,Het vervangen van dakpannen is complexer dan je denkt, want er bestaan veel verschillende pannen en het herstellen moet veilig en volgens wettelijke voorschriften gebeuren. Door het nieuwe netwerk kunnen we dit soort schades veel sneller herstellen voor onze klanten. Hiermee voorkomen we ook gevolgschade, zoals waterschade.”