Amsterdam,
16
juni
2023
|
09:59
Europe/Amsterdam

Achmea Real Estate: herontwikkeling V&D Roosendaal veelal met houtbouw

Het kan je bijna niet ontgaan zijn! De grootste vastgoedbeurs in Nederland, de Provada, vond deze week plaats. En zoals dat gaat rond deze beurs, is er altijd nieuws te melden. In het geval van Achmea Real Estate, onze vastgoedbelegger, vooral duurzaam nieuws.  

Zo maakte Achmea Real Estate op haar eigen biobased stand bekend dat zij met Faculteit Bouwkunde TU Delft, PME pensioenfonds een Biobased Design Team starten. Een wat?  Dit wordt een team van wetenschappers, inclusief een beoogd hoogleraar, bij de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Zij gaan van start met het vergroten van kennis en kunde over het ontwerpen van gebouwen met hout en andere biobased materialen, zoals vlas en hennep. Het team gaat onderzoek doen naar deze materialen en onderwijs geven aan studenten over de mogelijke toepassingen. Doel is het aanjagen van de transitie naar biobased bouwen, om zo de CO2-productie in de hele keten te reduceren.  De bouw van woningen, winkels en kantoren gaat nu namelijk nog gepaard met een heel hoge CO2-uitstoot.

Dan de oude V&D in Roosendaal. Die wordt opnieuw ontwikkeld. Voor de herontwikkeling van ongeveer 13.500 vierkante meter vastgoed in het centrum van Roosendaal tekenden Achmea Real Estate, PME pensioenfonds, Van Omme & De Groot en VODG een overeenkomst. Bij de herontwikkeling van de voormalige V&D wordt op grote schaal gebruikgemaakt van houten materialen. De nieuwe appartementencomplexen gaan grotendeels bestaan uit Cross Laminated Timber oftewel kruislaaghout, een innovatief houtbouwproduct. Daarmee verwachten we een CO2-reductie van 20.300 ton per jaar, vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 huishoudens. De naam van de herontwikkeling, Roosenboom, is een verwijzing naar Roosendaal en het hout dat wordt gebruikt in de constructie.  

Ten slotte maakte Achmea Real Estate deze week bekend dat ze een langjarige samenwerking aangaat met de vastgoedmanagers REBO, MVGM, Cushman & Wakefield en Vb&t. Hiervoor werden dinsdag 13 juni tijdens de vastgoedbeurs Provada de contracten getekend. Na een zorgvuldige marktconsultatie gaat Achmea Real Estate over van zeven naar vier beheerders voor haar vastgoedmanagement. Voor de woningenportefeuille staan REBO en MVGM opgesteld. Voor retail is dat Cushman & Wakefield en voor zorgvastgoed Vb&t en MVGM. Achmea Real Estate gaat voor het vastgoedmanagement samenwerken met de partijen in één IT-systeem, vertelde Annemarie Maarse, director Assetmanagement. “We gaan bewust voor langdurige samenwerkingen, omdat we zo met dedicated teams de samenwerkingen verder kunnen ontwikkelen en daarin kunnen investeren. Doel is de tevredenheid van onze huurders verder te vergroten en efficiënter te werken. Dit draagt niet alleen bij aan onze ESG-doelstellingen, maar zorgt ook voor betere financiële rendementen voor onze institutionele klanten.”