Zeist,
20
november
2019
|
13:00
Europe/Amsterdam

Hoge notering voor Achmea in ranglijst duurzame beleggingen

"Een aanmoediging om volop door te gaan als maatschappelijk verantwoord belegger."

Achmea is als tweede verzekeraar geëindigd in een ranking van de Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO). De ranglijst brengt in kaart hoe duurzaam de tachtig grootste pensioenfondsen en verzekeraars beleggen als specifiek wordt gekeken naar de impact van klimaatverandering. Achmea eindigt in het gehele overzicht (met tachtig verzekeraars en pensioenfondsen) op de negende plaats. Achmea heeft als strategie bij te dragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Daarom is klimaatverandering als een belangrijk speerpunt in ons beleggingsbeleid verankerd.

De VBDO onderzocht in de loop van 2019 het duurzaamheidsprofiel van dertig verzekeraars en vijftig pensioenfondsen. In het onderzoek worden beleid, implementatie, bestuur en transparantie van duurzaam beleggen onder de loep genomen.

Als grote institutionele belegger heeft Achmea met meer dan €140 miljard onder beheer invloed op de ondernemingen waarin wordt belegd. Afgelopen voorjaar heeft Achmea haar maatschappelijk verantwoord beleggen beleid aangescherpt en verdere verbeteringen doorgevoerd. Klimaat staat hierbij centraal. Zo heeft Achmea recent aangekondigd om niet langer te beleggen in bedrijven die meer dan 30% van hun omzet halen uit kolen of uit de winning van olie uit teerzanden. De aanscherping van ons beleggingsbeleid volgt op de ondertekening van de klimaatdoelstellingen van Parijs en de ambities van het Kabinet hierbij. Ook committeerde Achmea zich afgelopen jaar aan het Klimaatakkoord.

Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea: “Dat we als tweede verzekeraar zijn geëindigd is enerzijds een mooie prestatie maar anderzijds vooral een aanmoediging om volop door te gaan als maatschappelijk verantwoord belegger. Als coöperatieve verzekeraar richten we ons op lange termijn waardecreatie en duurzaam handelen en beleggen sluiten hier naadloos op aan. We zetten ons in om met onze beleggingen meer maatschappelijke impact te maken. Ons engagementprogramma waarbij we actief met bedrijven in gesprek gaan aan, en afspraken maken om hen aan te sporen om een meer verantwoorde bedrijfsvoering uit te oefenen, levert daar een belangrijke bijdrage aan.“

Hier is het volledige rapport te vinden.