Zeist,
11
februari
2021
|
10:36
Europe/Amsterdam

We blijven Nederland vergroenen, één dak per keer

Johan Ringeling, beter bekend als (één van) de Willie Wortel(s) van Interpolis, weet alles van Groene Daken bij Interpolis. “Met mijn collega’s uit het team Wonen van Interpolis gaan we actief op zoek naar slimme oplossingen en experimenteren we met (nieuwe) producten en diensten.” Groene Daken is één de succesverhalen. “Ik vind het één van de mooiere producten die we afgelopen jaren gemaakt hebben.”

Lampje!

Het begon allemaal in Apeldoorn tijdens een Pitch Event van LAB55. Daar werd een presentatie gegeven over groene daken. “Erg inspirerend. Eenmaal terug in Tilburg kwamen de schadelastcijfers weer eens voorbij. Wat bleek, er waren best veel schades op platte daken. Bij Interpolis zijn we altijd op zoek naar innovatieve manieren om de schadelast te reduceren. We weten dat heel veel platte daken lekkage krijgen na 15 tot 20 jaar, simpelweg omdat de dakbedekking stuk gaat. Met een groen dak leg je als het ware een extra laag op de dakbedekking. Hierdoor gaat een dak twee keer zo lang mee. En zo is het idee ontstaan om groene daken en platte daken te combineren.”


Feyenoordshirts verkopen in Rotterdam

Na contact met de gemeente Tilburg en een bedrijf dat het dak legt, is Interpolis in de zomer van 2018 gestart met een pilot Groene Daken in Tilburg. “Inwoners van Tilburg konden via Interpolis een groen dak kopen. Dit werd aangelegd mét dak inspectie vooraf zodat de consument zeker wist dat er geen lekkage was of dat het dak in elkaar zou storten.” In een paar maanden tijd zijn er zo’n honderd daken verkocht onder een relatief kleine doelgroep. Een succesvolle pilot. “Ik zeg altijd dat een actie van Interpolis in Tilburg vergelijkbaar is met Feyenoordshirts verkopen in Rotterdam, dat loopt wel 😉 Het was een groot succes!”

En de hoogste score gaat naar…

Na het succes van de pilot in Tilburg, is de dienst uitgebreid naar heel Nederland. “Iedereen kan een groen dak kopen bij Interpolis, verzekeringsklant of niet. Inmiddels zijn er ruim 2500 daken vergroend. En we krijgen vanuit heel Nederland enthousiaste reactie,” zegt Johan trots. “Zo leverde de dienst in de eerste drie kwartalen van 2020 een zeer hoge NPS-score op. Coolblue-achtige cijfers. Ik loop al wat jaartjes mee en zo’n hoge NPS-score is ongekend. Keigoed!”

Johan Ringeling, Innovatiemanager bij Interpolis
“Het is mooi dat een private partij als Interpolis een bijdrage levert aan klimaatadaptatie.”
Johan Ringeling, Innovatiemanager bij Interpolis
Het gras voor de voeten wegmaaien

“Vanwege de maatschappelijke impact vind ik Groene Daken één van de mooiere projecten die we de afgelopen jaren gerealiseerd hebben als Interpolis. Het zorgt voor minder overlast door water, gaat hittestress tegen én is goed voor de biodiversiteit. Met name de bijtjes worden erg blij van groene daken.” De Groene Daken van Interpolis leveren ook nog wel eens vragen op. “Men snapt in eerste instantie niet waarom Interpolis deze dienst heeft ontwikkeld. Tot je uitlegt dat groene daken helpt schadelast terug te brengen. Met name dankzij de dak inspectie vooraf voorkomen we veel lekkage of – nog erger- instorten van het dak en daarmee dus ook schades.”

Win, win, win, win

Interpolis ontvangt een kleine vergoeding, maar daar het de verzekeraar niet om. Vooral de schadelastreductie en de preventie van schade dankzij de dak inspectie, maken groene daken een waardevolle dienst voor Interpolis. “Overigens totaal niet de reden dat mensen een groen dak kopen,” zegt Johan lachend. Waarom dan wel? “Het voorkomen van schade is voor de consument natuurlijk ook fijn, maar men vindt het vooral gewoon mooi. Een groen dak is een verlengstuk van je tuin en is altijd groen, ook ’s winters. Daarnaast is een Groen dak een soort natuurlijke airco, is het goed voor de wateropvang en is het iets wat de consument zelf concreet kan doen om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.”

Johan Ringeling, Innovatiemanager bij Interpolis
“Ik vind het mooi dat de Groene Daken propositie veel doelen dient, voor de consument, Interpolis en het klimaat.”
Johan Ringeling, Innovatiemanager bij Interpolis
Een vruchtbare samenwerking

Afgelopen jaar hebben Interpolis en Syntrus Achmea Real Estate en Finance (Syntrus Achmea) de handen ineen geslagen om huurwoningen in de portefeuille van Syntrus Achmea te vergroenen met groene daken. “De samenwerking is echt succesvol. We zijn pas net begonnen en er ligt al ruim 4000m2 groen dak. De huurderstevredenheid is positief beïnvloed en voor Syntrus Achmea zijn er ook absoluut voordelen,” vertelt Johan trots. “Met name hoe Syntrus Achmea de vergroening aanpakt, geïntegreerd in hun manier van werken, is gaaf! Gelukkig is de portefeuille van Syntrus Achmea groot, dus deze vruchtbare samenwerking kan nog even voortduren.”

Geen gat in het dak, maar een gat in de markt

“Het is gek om te zeggen van jezelf, maar ik denk dat we wat groene daken betreft best mogen zeggen dat Interpolis voorop liep en loopt. De markt groeit echt enorm met zo’n 25-30% groei per jaar.” Er verschijnt een trotse glimlach op het gezicht van Johan. De meeste groene daken bij particulieren wordt door mensen zelf aangelegd, maar voor aangelegde particuliere groene daken is Interpolis op dit moment marktleider. “Naast de dak inspectie vooraf, is onze dienst ook uniek omdat wij ons vooral bezighouden met vergroenen van bestaande bouw. Er lijkt een trend gestart en die wordt in de branche ook zeker toegeschreven aan de activiteiten van Interpolis op het gebied van groene daken.”


Hoe nu verder?

“We gaan door met het vergroenen van Nederland. Afgelopen jaar zijn we gestart met het vergroenen van daken van zakelijke klanten. En we blijven zoveel mogelijk de samenwerking opzoeken, binnen en buiten Achmea. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met drie grote tuincentra. In het tuincentrum is een Klimaatplein ingericht waar allerlei oplossingen bij elkaar staan die jouw tuin klimaatbestendiger kunnen maken. Ook de Groene Daken van Interpolis hebben daar een prominente plek.“ Benieuwd naar de voordelen van een groen dak? Klik hier voor meer informatie over Groene Daken bij Interpolis.