Maurits Groen
“De allerarmsten in de wereld gebruiken kerosinelampjes om licht te maken"
Maurits Groen
Zeist,
19
december
2016
|
09:00
Europe/Amsterdam

“De allerarmsten in de wereld gebruiken kerosinelampjes om licht te maken"

Volgens dagblad Trouw is er in Nederland geen enkele ondernemer met dezelfde impact op de duurzaamheid als Maurits Groen. Die reputatie dankt de politicoloog aan het succes van de WakaWaka; een zaklampje, dat op zonne-energie werkt. Sinds 2012 zijn er wereldwijd 750.000 exemplaren van verkocht.

“WakaWaka betekent ‘schitterend licht’ in Tanzania.”

“1,2 miljard mensen in de wereld zijn off-grid. Oftewel niet aangesloten op het elektriciteitsnet. Nog eens 1,2 miljard mensen hebben last van brown en black outs.Dat betekent dat de stroom regelmatig totaal of gedeeltelijk uitvalt.”

“Denken dat je iets hebt, maar vervolgens merken dat het niet werkt, is ongelooflijk frustrerend voor mensen.”

“Hoe kan het toch zo zijn? dacht ik, dat we maar zo weinig voordeel halen uit de kracht van de zon. Een energiebron die elke dag beschikbaar is, makkelijk bij ons komt en er de komende 4,5 miljard jaar zal zijn.”

“De allerarmsten in de wereld gebruiken kerosinelampjes om licht te maken. Per dag maken die 800 dodelijke slachtoffers. Er komen giftige dampen vanaf en ze vallen om. Nog eens 6 miljoen mensen lopen jaarlijks ernstige brandwonden op.”

“Binnen 9 maanden hadden we de meest efficiënte Solar ledlamp ter wereld ontwikkeld. We moesten er alleen nog voor zorgen dat het betaalbaar werd.”

“We zijn de WakaWaka eerst in het westen gaan verkopen. Door ze hier een stuk duurder te maken, kunnen we ze in arme landen goedkoper aanbieden.”

“Arm zijn is verrekte duur. Als je niks hebt, moet je goedkope rotzooi kopen en zijn kwaliteitsproducten buiten bereik.”

“Soms is zelfs de kostprijs nog te duur. Dan verkopen we de WakaWaka voor nog minder en mogen de klanten in de vorm van een microkrediet het resterende geld afbetalen met kleine bedragen.”

“Ik ben politicoloog. Ik heb geen verstand van ledlampen, noch van techniek, noch van design, noch van retail. Ik heb eigenlijk helemaal nergens verstand van. Toch ben ik na drie jaar statutair directeur van een bedrijf in Rwanda met 12 mensen in dienst. Ook in Nederland werken nog eens 20 mannen en vrouwen.” “Bijna niemand in het westen weet het, maar Rwanda is het schoonste land ter wereld. Nog schoner dan Singapore. Plastic tassen zijn er bijvoorbeeld verboden en er is geen corruptie.”

“De markt voor ons product is gigantisch. De allerarmsten besteden op jaarbasis alleen al 30 miljard euro aan kerosinelampjes. Dat is bovendien gevaarlijk voor de gezondheid en zorgt voor 265 miljard ton CO2 uitstoot.”

“Voor ons is winst geen doel, maar een middel om te komen tot duurzame zonNenergie voor iedereen.”

“De zon heeft geen netwerk nodig. Die schijnt gewoon. Daardoor kunnen off-grid gebieden in Afrika een eeuw overslaan met de wijze waarop ze elektriciteit maken. Ons elektriciteitsnetwerk hebben ze daar helemaal niet nodig.”

“Ik droom van een elektrische auto die je ongekend snel kunt opladen in de zon. Paf in een keer is je accu opgeladen.”

“Onze jongste crowdfunding campagne is een dag geleden beëindigd. We hebben 1,140.000 miljoen euro opgehaald. Dat geld komt bijna allemaal van particulieren. 890 in totaal.”

“Mensen doen mee omdat ze 6 procent rente krijgen, maar ook omdat ze het product heel erg leuk vinden en snappen dat zo’n simpel apparaat een concrete oplossing biedt voor een groot probleem.”

“Het energieplan van Minister Kamp stelt dat Nederland in 2050 energieneutraal moet zijn. Dat is 20 jaar te laat. Terwijl het geld en de technologie er nu al zijn om het te realiseren.”

“Bij klimaatverandering is het net als met een auto die met 200 kilometer per uur afstormt op een muur. Op een gegeven moment bereikt die een point of no return. Dan is er niet meer voldoende remweg over. Voor ons klimaat was 2030 het tipping point om de verslaving aan fossiele brandstoffen geheel af te bouwen. Als we dat in 2050 doen, gaan we daar helemaal aan voorbij. Dan smelten de ijskappen sneller, raakt ons weer nog verder ontwricht en zal er geen houden meer aan zijn.”

“In feite moeten we veel sneller handelen. Binnen nu en 10 jaar naar klimaatneutraal.”

“De opwarming van de aarde van 2 procent is eigenlijk al te veel. Als alle plannen van Parijs voor 100 procent zouden slagen, komen we op 3 graden. Dat is royaal boven het toelaatbare.”

Boilerplate

Hoe solidair is Nederland?

Vanaf begin 2015 is Achmea op zoek naar antwoorden op deze vraag. We vragen publieke figuren naar hun persoonlijke mening over solidariteit. Dat levert elke week nieuwe inzichten op. Lees eerdere blogs over solidariteit in Nederland en praat mee op Facebook!

Reacties 1 - 3 (3)
Bedankt voor uw bericht.
e
15
December
2023
e
e
15
December
2023
e
e
12
October
2023
e