Jos Dijkers
"I-Cane vergroot bewegingsvrijheid blinden"
Jos Dijkers
Zeist,
23
mei
2016
|
08:30
Europe/Amsterdam

"I-Cane vergroot bewegingsvrijheid blinden"

Een intelligente blindenstok die vertelt waar je naar toe moet en waarschuwt voor obstakels. Achmea staat er mee op Campus Party (25-29 mei). Jos Dijkers, directeur Zorgparticipaties bij Achmea, legt uit waarom.

"De traditionele witte blindenstok stamt uit 1930. Een geweldige uitvinding omdat blinden en slechtzienden vanaf dat moment veiliger over straat konden. In de wet werd vastgelegd dat voetgangers met zo'n stok voorrang krijgen van het overige verkeer."

"De nieuwe I-Cane Mobilo voegt een paar dingen toe aan zijn bekende voorganger. Er zitten sensoren in die waarschuwen voor obstakels in de looproute. En als je de stok met een smartphone verbindt, werkt het als een navigatiemiddel."

"Bovenop de stok zit een tactile arrow: een voelpijl. Daar leg je je duim op. De pijl geeft aan hoe je de ingestelde route moet volgen. Hij beweegt naar links en rechts om aan te geven welke kant je op moet. Als de stok een obstakel detecteert, voel je de pijl naar boven gaan. Naar beneden, betekent dat de weg weer vrij is."

"De nieuwe blindenstok haalt het onbekende dichterbij. Door de navigatie kunnen blinden en slechtzienden makkelijker zelfstandig naar plekken waar ze nog nooit zijn geweest. Het vergroot hun bewegingsvrijheid en hun veiligheid. Met de oude stok tik je op de grond en kom je obstakels tegen. De I-Cane waarschuwt ook voor alles wat op borst of hoofdhoogte in de lucht hangt."

"Op Campus Party kan iedereen die dat wil onder begeleiding oefenen met de stok. Ik heb er zelf mee gelopen. Met een theedoek voor mijn ogen. Ik vond het moeilijk om me over te geven aan de stok. Toen dat lukte, werkte het goed."

"Achmea heeft de I-Cane niet uitgevonden. Wij zijn aandeelhouder. We ondersteunen financieel. Veel belangrijker is dat we onze kennis en kunde aanbieden. Achmea kent de zorgmarkt goed. Wij hebben contacten met relevante zorgverleners, instellingen en instituten. Kunnen vrij snel nagaan waar behoefte aan is, wat elders wordt ontwikkeld, contacten leggen. Kortom, helpen om de I-Cane succesvol in de markt te zetten."

"Nederland telt ongeveer 40.000 blinden en ruim 200.000 slechtzienden. Er zijn nu ongeveer 200 I-Canes in omloop. Ruim 100 in Nederland plus enkele tientallen in Scandinavië. We verwachten dat dit aantal komende jaren snel groeit. Scherpe targets hanteren we niet. Het gaat erom dat we iets aan kunnen bieden dat van waarde is voor blinden en slechtzienden."

"Achmea vergoedt de I-Cane in de aanvullende verzekering. Binnenkort is de stok ook verkrijgbaar in Duitsland."

"Samenwerken met innovatieve partijen als I-Cane is voor ons niet ongebruikelijk. Achmea Zorgparticipaties scant voortdurend wat er binnen de gezondheidszorg aan innovaties voorbij komt. Soms past iets zo goed bij onze missie dat we erin stappen. Dat doen we alleen als we ervan overtuigd zijn dat de vernieuwing de kwaliteit van leven van mensen verbetert."

"We zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van de Neokidney, een kleine draagbare kunstnier, Pammografie, een nieuwe manier om borstkanker te detecteren en de Nanopil waarmee je straks in een heel vroeg stadium dikkedarmkanker kunt opsporen."

Boilerplate

Achmea op Campus Party: Create (y)our future

Campus Party komt dit jaar voor de eerste keer naar Nederland. Achmea is partner van dit grootste technologiefestival ter wereld dat van 25 t/m 29 mei wordt gehouden in de Jaarbeurs Utrecht. Studenten en technologiefans uit alle windstreken ervaren in een creatieve, inspirerende omgeving 5 dagen lang, 24 uur per dag de meest actuele (technische) innovaties. De consumentenmerken van Achmea – Centraal Beheer, Interpolis en Zilveren Kruis – laten op de Campus Party zien hoe ze met behulp van technologische innovaties steeds beter risico’s kunnen inschatten, schades vaststellen en service verlenen.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.