Zeist,
30
maart
2016
|
12:29
Europe/Amsterdam

"In Istanbul sla ik de brug tussen twee culturen"

Osman Karagan

Achmea is ook actief over de grens met bedrijven in Ierland, Slowakije, Turkije, Griekenland, en Australië. Met innovatieve, digitale proposities wil Achmea internationaal groeien in bestaande markten en nieuwe markten creëren. Osman Karagan, Head of Internal Audit bij de Turkse verzekeraar Eureko Sigorta vertelt hoe dit eruit ziet, in Istanbul.

“Zaterdags voor het verschijnen van deze blog vindt een bomaanslag plaats in Istanbul. Ik woon vlakbij Istiklal, de drukke winkelstraat waar het om 11.00 ’s ochtends gebeurde. Een kwartiertje daarvoor liep ik nog in die straat op weg naar huis. Best schrikken dus. Gelukkig ben ik ongedeerd en ook zijn we dankbaar dat er geen collega’s van ons bedrijf bij zijn betrokken. Mijn hart gaat uit naar de nabestaanden. De aanslagen van de laatste tijd in Turkije doen me beseffen hoe belangrijk het is om verdraagzaam te zijn voor elkaar. Ik hoop dat ik daar met mijn blog ook een beetje aan bijdraag.

Wie ben ik eigenlijk?

Een Turkse Nederlander? Of een Nederlandse Turk misschien? Deze vragen worden mij regelmatig gesteld nu ik inmiddels vier jaar bij ons bedrijf Eureko Sigorta in Turkije werk. Ik kreeg deze vragen ook wel eens in Nederland, maar ik was daar toen niet echt mee bezig. Ik ben opgegroeid in Nederland, wel in een Turkse cultuur. En hier in Turkije ben ik in het land van mijn ouders, zo voelt het ook voor mij. Dat maakt dat ik me, net als mijn meeste Turkse - Nederlandse vrienden, soms afvraag, wie ben ik eigenlijk? Dan weet ik, het maakt me niet uit wie ik ben. Belangrijker is hoe ik als mens in het leven sta.

De relatie voorop

Hier in mijn werk bij Eureko Sigorta merk ik dat mijn Turkse roots meer naar boven komen. In Nederland kon ik stevig met collega’s in discussie gaan over de inhoud en tijdens de pauze gewoon samen koffie drinken. Dat is hier echt anders, hier staat de relatie voorop en merk ik dat ik mij veel emotioneler betrokken kan voelen. Soms heb ik gewoon meerdere gesprekken nodig om tot een oplossing te komen, omdat mensen zich liever indirect uiten. Dat past veel meer bij de Turkse cultuur, hoewel Eureko Sigorta ook veel aspecten heeft van een Europees bedrijf.

Jongeren 24/7 online

Turken zijn ook ontzettend leergierige mensen en staan ook graag open voor verandering. Ik heb een heel jong team met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar. Deze generatie heeft een hele andere dynamiek dan wat ik in Nederland gewend ben met collega’s die toch wat ouder zijn. Deze Turkse jongeren zijn 24/7 online en staan gedurende de dag met elkaar en met anderen in verbinding via Facebook, Linked in, ze zijn gek op apps maar ook op persoonlijk contact. Dat laatste is ook heel erg belangrijk hier, mensen maken hier ontzettend lange dagen en zoeken elkaar ook buiten kantoortijd nog op bijvoorbeeld om samen te gaan eten. Dat schept een band. In Nederland vond ik dat niet zo vanzelfsprekend.

Je familie verzekeren

Weet je wat ook een verschil tussen Turkije en Nederland is? Verzekeren! In Nederland zijn mensen over-verzekerd. Hier verzekeren mensen zich nog niet of nauwelijks, ik schat dat van de 70 miljoen mensen er misschien 1 of 2 % verzekerd is. Turken leven veel meer bij de dag, de gemiddelde Turk geeft liever geld uit aan samen eten dan aan een verzekering. Als je iets overkomt dan is dat een speling van het lot, vinden ze. De economie groeit al jaren en nu het welvaartsniveau toeneemt, willen mensen zich verzekeren op dat wat ze kunnen verliezen. Het liefst verzekeren ze hun hele familie, omdat die band voor veel Turken zo’n beetje het belangrijkste in hun leven is.

Culturen verenigd

Ons kantoor in Istanbul staat op de Aziatische oever van de Bosporus. Daar wandel ik graag. De Bosporus staat voor veel mensen symbool voor het verenigen van twee uiterste culturen. Het gebied ten westen van de oevers hoort bij Europa, de oostkant bij Azië. Toch zijn beide delen onlosmakelijk met elkaar en met Istanbul verbonden. Zo voelt het voor mij ook met Nederland en Turkije, met Achmea en Eureko Sigorta. Twee ogenschijnlijk heel verschillende werelden die elkaar vinden in een gezamenlijke passie: mensen verzekeren.”

Reacties 1 - 5 (5)
Bedankt voor uw bericht.
Jan Achtereekte
14
July
2016
Hallo Osman, mijn respect en complimenten voor de manier waarop jij in het leven staat en dit
beschrijft vanuit Istanbul. Ik hoop dat jouw verhaal ook veel andere mensen in Nederland en Turkije bereikt en inspireert. We hebben elkaar in 2013 en 2014 ontmoet toen ik als Achmea-collega in het Call Center van Eureko Sigorta in Istanbul samenwerkte. Ik koester warme herinneringen aan die periode, de collega's, het werk en de fascinerende stad Istanbul. Gezondheid en vrede wens ik je. Hartelijke groet, Jan (Achtereekte), inmiddels gepensioneerd (65).
René Kemper
19
June
2016
Hallo Osman,
Mijn compliment voor je open en persoonlijke indruk van het leven in twee culturen. Als iedereen (autochtoon en allochtoon) zo in het leven staat als jij, dan draagt iedereen bij aan een betere toekomst. Een open mind maar met behoud van (en respect voor) de culurele verschillen.
Met groet van een gepensioneerde Achmeaan van 67, een 'jongere oudere'....
Ömer
03
April
2016
Mooi geschreven de heer Osman Karagan. Chapeau! Mijn hoed af voor alles wat je hebt bereikt! Een rolmodel voor iedereen maar vooral voor de allochtone talenten van etnische minderheden in Nederland. De publicatie van deze blog biedt ook een tegenwicht aan het eenzijdige beeld over allochtonen in Nederland, waarbij problemen en achterstanden voorop staan en benutte kansen en succesvolle loopbanen onderbelicht blijven. Het hebben van een dubbele achtergrond biedt ook kansen op persoonlijk vlak en voor bedrijven. Helaas wat Serge ook al aangeeft in zijn reactie is de onzekerheid, onveiligheid en instabiliteit toegenomen. Ik hoop dat in Istanbul nu de rust weer enigszins is teruggekeerd. Heel veel succes verder!
Serge
02
April
2016
Hoi Osman, mooi om deze blog van je te lezen. Ik zie ons nog de eerste keer bij Eureko Sigorta zitten. En nu ben je er alweer vele jaren en head of IA. In een stad die onwaarschijnlijk mooi en dynamisch is, maar waar de onzekerheid helaas is toegenomen. Wens je er nog een boeiende en hopelijk veilige tijd toe!
Emine
31
March
2016
Mooie blog mijnheer Karagan!
Voor mij persoonlijk heel herkenbaar als Turks/Nederlandse Nederlands/Turkse!
Inderdaad,het bruggen slaan naar andere landen,culturen en levensbeschouwingen,zo belangrijk!
Istanbul,de mooiste stad ter wereld! 2 Werelddelen komen daar samen d.m.v van bruggen.
Net als mensen een brug kunnen bouwen naar elkaar toe.
Laten we ons best doen.

Groet mijn mooi Istanbul.