Yuri van Geest
“Robots hebben geen gevoel, geen ziel. Ook niet over 50 tot 75 jaar"
Yuri van Geest
Zeist,
09
mei
2016
|
09:17
Europe/Amsterdam

“Robots hebben geen gevoel, geen ziel. Ook niet over 50 tot 75 jaar"

Vlak voor het interview met Yuri van Geest – specialist op het gebied van opkomende technologieën en ambassadeur van de Singularity Universiteit (eigendom van NASA en Google) - overleed een bekende Nederlandse internetondernemer. Zelfmoord. 'Lieve Ig, lieve papa, je kunt nu eindelijk je hoofd uitzetten,’ luidt de post van de familie daags na zijn overlijden op Facebook. Ontwrichtend vindt Van Geest.

“Liefde is de meest intense vorm van solidariteit.”

“Het gezinsleven is daarom je eerste identificatie- of solidariteitscirkel. Dat is onvoorwaardelijk. Hoe verder je van je bed gaat, je familie, je eigen kring, des te moeilijker wordt het om solidair te zijn.”

“De crisis, de vluchtelingen en de aanslagen hebben ervoor gezorgd dat de cirkels in de afgelopen jaren steeds kleiner zijn geworden. Mensen zijn boos en bang en daardoor minder tolerant en solidair. Je ziet een terugtrekkende beweging naar nationaal en regionaal niveau. Kijk maar naar de Europese gemeenschap, die is failliet.”

“Solidariteit betekent verder kijken dan alleen je eigen belang. Hoe help je mensen in moeilijke omstandigheden en wat laat je achter om de wereld een beetje leuker te maken?”

“Naarmate de condities van een samenleving sterker zijn, is het mogelijk om je solidariteitscirkel groter te maken.”

“Ik merk het ook aan mijzelf. Onder invloed van de sociale media, ga ik steeds meer naar de kern van wat ik echt belangrijk vind: Vrienden, familie… Die zie ik steeds vaker, luister beter naar ze.”

“Een bekende internetondernemer. Ik had hem drie keer ontmoet, volgde hem online. Zonder dat we elkaar veel spraken, dacht ik hem goed te kennen. Totdat ik scrollend door Facebook het tragische bericht over zijn dood ontdekte. Een shock. Ik kwam op allerlei vragen, die ik vroeger nooit had. Hoe kan het dat ik iemand denk te kennen maar kennelijk helemaal niet ken? Hij was toch die super positieve, vrolijke en succesvolle ondernemer? En, wat nu, mag ik wel naar zijn begrafenis? Of kan ik dat niet maken? En wat zal zijn gezin wel niet denken als ik kom, die hebben mij nog nooit eerder gezien of gesproken. Zouden ze me een voyeur vinden? En welke rol speelt Facebook nou eigenlijk in mijn leven? Zijn leven? En wat blijft er van Facebook relaties over als je het echt moeilijk krijgt?”

“Onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat mensen op de sociale media wel veel sneller met elkaar samenwerken, omdat ze, zonder dat ze elkaar hebben gesproken, heel veel van elkaar weten. Preciezer gezegd; denken te weten.”

“Echter, door toedoen van sociale media zie je in de samenleving ook een trend naar narcisme, egocentrisme en een verminderd belang van het gezin. Dat zijn somber stemmende ontwikkelingen.”

“Robots hebben geen gevoel, geen ziel. Ook niet over 50 tot 75 jaar. Met sensoren kunnen ze weliswaar een lichaamshouding uitlezen, maar geen empathie voelen. Emoties zijn belangen en belangen zijn niet te programmeren.”

“Menselijk gedrag kan overigens wel aan een robot of kunstmatige intelligentie worden toegevoegd. Denk aan herkenning, interpretatie, instructies en besluitvorming. Andere vormen zijn nog te complex.”

“Techniek en data maken het leven makkelijker en oplossingsgerichter. Het werkt bovendien democratiserend en decentraliserend. Het stelt mensen in staat om in maximale vrijheid zelf beslissingen te nemen, waardoor het werk menselijker wordt. Leemlagen van managers die controleren verdwijnen.”

“Tesla - het automerk van Elon Musk - is zo’n technisch gedreven databedrijf. In het productieproces komen er nauwelijks meer mensen aan te pas. Dit komt omdat hij met een software mind set de hardware wereld is gaan veranderen. Nu haalt hij met veel minder mensen, veel meer output dan welke autofabrikant ook. Bovendien wordt het werk veel humaner door de vereenvoudiging van processen.”

“Technologie is altijd neutraal. Het is aan de mens hoe je ermee omgaat en het inzet. Ter kwader of goeder trouw.”

“Wanneer je als organisatie geen hoger doel hebt en betekenisvol wilt zijn met een verhaal dat verbindt, dan ben je de Sjaak.”

“In Noorwegen is een energiebedrijf dat energie weggeeft aan mensen die buiten de boot vallen. Dat wordt gerealiseerd met een hoger tarief voor andere klanten, die het zich kunnen veroorloven. Het is een nieuwe vorm van solidariteit. Mooi.”

“Ik ben voor maximale openheid en transparantie. Zaken kunnen niet meer de doofpot in. Of het nu de sjoemelsoftware is, of de Panama Papers, de wereld verbetert door die openbaringen. Het wordt menselijker en eerlijker.”

“De overheid moet haar machtpositie inleveren en een kleine wendbare en personalized organisatie worden, die wendbaar en snel zaken voor burgers organiseert, oplost en inzichtelijk maakt.

“Ben jij in Nederland weleens een belangrijk document kwijtgeraakt? Een ramp. Dat komt omdat de processen nog niet zijn gedigitaliseerd en geharmoniseerd. In de Verenigde Staten doen ze dat al wel met e-governance. Ze algoritmiseren de aanvragen van documenten en vergunningen. Hoopgevend. Hetzelfde zie je in Estland met digitale paspoorten en rijbewijzen. Die staan allemaal in de cloud.”

“Maar ons land is overgeorganiseerd en overgereguleerd. Lobbyisten hebben veel te veel macht. Dat is echt een probleem. Zo worden innovaties uit China tegengewerkt en geblokkeerd door industriepolitiek. Dom. Het betekent het einde voor onze multinationals, die donderen in elkaar omdat ze veel te veel worden beschermd. Ze voelen de pijn niet meer om te innoveren. China loopt bijvoorbeeld al 15 jaar voorop met zonne-energie, terwijl ze in Eindhoven nog denken dat de hele wereld naar ze kijkt omdat ze zo briljant zijn. Het is een grote grap.”

“Wanneer ik Mark Rutte hoor zeggen, dat ie geen visie wil hebben krijg ik spontaan jeuk. Mensen schreeuwen om een purpose in dit land. Een verhaal waar ze zich achter kunnen scharen. En echt, dat is er. Nederland zou de kracht van de kleinschaligheid veel meer moeten gebruiken en voortdurend vernieuwen op de gebieden waar wij goed in zijn: Voeding, gezondheid, high tech, water en de creatieve industrie. Nederland wordt de plek in de wereld voor innovatie op deze groeigebieden.”

Boilerplate

Hoe solidair is Nederland?

Vanaf begin 2015 is Achmea op zoek naar antwoorden op deze vraag. We vragen publieke figuren naar hun persoonlijke mening over solidariteit. Dat levert elke week nieuwe inzichten op. Lees eerdere blogs over solidariteit in Nederland en praat mee op Facebook!

Reacties 1 - 9 (9)
Bedankt voor uw bericht.
1
08
July
2020
e
1
08
July
2020
e
1
08
July
2020
e
Elmar Duiveman
13
May
2016
Robots zijn eigenlijk software met een verlengstuk m.i. Universiteiten wereldwijd schrijven nu code om computers meer menselijk te maken. Hierdoor zijn het niet de robots die menselijker wordt maar de code om robots aan te sturen. Deze code ligt nu nog vaak gescheiden in verschillende formats, denk aan een afbeelding, video of tekst. De interpretatie wordt als steeds menselijker, denk dat het sneller zal gaan dan we wellicht denken.
Robert Jan van Nouhuys
13
May
2016
Mooie stelling en nog mooiere reacties. De manier waarop geavanceerde robots reageren op menselijke emoties kan je mijn inziens zeker empatisch noemen. Ik verwacht dat het niet lang meer duurt dat robots zo zijn doorontwikkeld, dat je er verliefd op zou kunnen worden. Maar het is de vraag of het brein van de robot ooit zo complex en ondoorgrondelijk wordt als de menselijke ziel? Het zou theoretisch kunnen, maar mijn inbeeldingsvermogen (gevoed door vergelijkbare ervaringen als Yuri) is daarvoor te beperkt.
Robert Jan van Nouhuys
13
May
2016
Mooie stelling en nog mooiere reacties. Mij greep het
Anne van Rossum
13
May
2016
Mijn achtergrond: AI, robotica.

Robots kunnen nu nog heel weinig. SLAM is state of the art: zelf als robot een plattegrond opbouwen van je omgeving.

Echter, empathie is een kwestie van mirror neuronen en andere circuits die te maken hebben met de representatie van jezelf tov de ander, de representatie van die ander, etc. Empathie is geen magie.

Daarnaast, een ziel bestaat niet. Sorry.
Douwe Bos
10
May
2016
“Robots hebben geen gevoel, geen ziel. Ook niet over 50 tot 75 jaar. Met sensoren kunnen ze weliswaar een lichaamshouding uitlezen, maar geen empathie voelen. Emoties zijn belangen en belangen zijn niet te programmeren.”

In de eerste plaats zou de schrijver zich eens moeten verdiepen in de redeneringen van Alan Turing. Als een robot een lichaamshouding (en nog veel meer variabelen) uit kan lezen en er naar kan handelen dan is er sprake van empathie.

Dat emoties belangen zijn is voor mij een nieuwe kijk op een zeer ingewikkelde materie.

stel: een robot wordt aangevallen door een man met een raketwerper. De robot kan een dergelijke situatie redelijk gemakkelijk herkennen. Dan is het in zijn/haar/het belang om er voor te zorgen dat hij de dreiging onschadelijk maakt. Dus heeft de robot een emotie.

Tip: ook Asimov heeft interessante dingen gezegd over robots. De 3 wetten van de robotica zijn algemeen geaccepteerd. Leesvoer.

Nog een tip: hoe de wereld er rond 2080 uitziet kan niemand voorspellen. Als ik een gok mag wagen: er gaat een grijs gebied ontstaan tussen robots en mensen. Dat is er tot op zekere hoogte nu al: medicijnen worden veelvuldig gebruikt om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Het is interessant om daar een discussie over te voeren en/of de randen van ons voorstellingsvermogen te verkennen. Stellige uitspraken passen daar niet bij.
Anton Bijl
10
May
2016
Heel interessant stukje Yuri! Een mooie schets en ik kan mij er grotendeels in vinden. Het verbaast me dat jij met jouw achtergrond - in de opkomende technologieen - denkt dat robots geen gevoel kunnen hebben in de toekomst. Het lijkt mij ijzeren logica dat robots in de toekomst juist meer gevoel hebben dan wij en beter zijn met emoties - op elke denkbare manier. De enige manier om dit bij te houden voor mensen is om zelf deels digitaal/robot te worden. Ik zie een hoop obstakels voor mensen om zich razendsnel (expontentieel) te ontwikkelen maar geen enkele voor robots. Of denk je dat het wel zal gebeuren maar niet binnen 50 - 75 jaar? Nogmaals, leuk stuk om te lezen en over na te denken! Anton