Herman Laverman
Herman Laverman (fietser uit overtuiging) pakt brons bij Low Car Diet
Herman Laverman
Zeist,
20
mei
2016
|
13:21
Europe/Amsterdam

Herman Laverman (fietser uit overtuiging) pakt brons bij Low Car Diet

Wie minder dan 20 kilometer van zijn werk woont, moet met een goed excuus komen om niet met de fiets naar kantoor te gaan, zegt Herman Laverman van Avéro Achmea. Herman fietste tijdens het Low Car Diet in april 960 woon-werkkilometers bij elkaar, wat goed was voor een derde plek in het individuele wielerklassement.

Dat Herman in april met de racefiets naar zijn werk ging, is op zich niet bijzonder. Dat doet hij normaal ook 2 van de 3 werkdagen. Van zijn woonplaats Haskerdijken naar Leeuwarden is ruim 26 kilometer. Zo fietst Herman (commerciële binnendienst) jaarlijks zo’n 7000 woon-werkkilometers.

18 dagen naar kantoor en terug

Maar eerlijk is eerlijk, Herman liet het tot voor kort wel een beetje van het weer afhangen. Als het regende, pakte hij meestal de auto. Voor het Low Car Diet, trok hij zich niets aan van het weer –wat in april zeker niet fantastisch was- en fietste 18 dagen achter elkaar naar kantoor en terug. Het leverde hem een spreekwoordelijke bronzen plak op en vip-kaarten voor de Giro in Apeldoorn.

Begin met een paar dagen per week

Low Car Diet gaf toch weer extra inspiratie en motivatie. Fietsen naar je werk is heerlijk, dat lees je ook in de verslagen van andere deelnemers. Als je minder dan 20 kilometer van je werk woont, moet je met een goed excuus komen om niet geregeld met de fiets naar kantoor te gaan. Zeker met de elektrische fietsen van tegenwoordig. Zit je al regelmatig op de racefiets, dan stelt zo’n afstand helemaal niets voor. Pak de racefiets eens door de week in plaats van in het weekend. Begin gewoon met een paar dagen in de week en ervaar de voordelen. Je wilt niet meer zonder.”

Maar het slechte weer in Nederland…?

“Het regent helemaal niet zo vaak en het waait helemaal niet zo hard als je denkt. Je wordt trouwens vanzelf sterker en wind deert je dan minder. En wie flexibel werkt, kan met behulp van Buienradar aardig tussen de buien door fietsen.”

De tijd die je kwijt bent...

“Fietsen naar je werk heeft zóveel voordelen. Je werkdag start altijd goed na een fietstocht en een lekkere douche. Je bespaart veel brandstof(kosten). Het is goed voor het milieu. Het houdt je fit. Het is ook een ideale manier om ’s middags je hoofd weer leeg te maken, en het is...”

…Oke Herman, jij wint.

Boilerplate

Hoe heeft Achmea het verder eigenlijk gedaan op het Low Car Diet?​​​​​​​​

Achmea is niet in de prijzen gevallen, zo werd donderdag 19 mei bekend. Geen eerste plaats zoals vorig jaar. Strukton was dit jaar de onbetwiste kampioen, gefeliciteerd! Totale winst van het Low Car Diet is dat de deelnemers in april 50% schoner en 20-30% goedkoper reisden, en twee keer zoveel bewogen. De Achmea-collega's reisden met elkaar 51% schoner.

Tijdens het het jaarlijkse ‘Low Car Diet’ laten bestuurders en medewerkers van grote organisaties hun auto staan om 30 dagen op een andere manier te reizen. Achmea doet al een paar jaar mee met het initiatief van Urgenda. Het past in onze ambitie om minder CO2 uit te stoten.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.