Astrid Coelman
‘Iets voor een ander doen, komt ook jezelf ten goede’
Astrid Coelman
Zeist,
07
december
2018
|
08:00
Europe/Amsterdam

‘Iets voor een ander doen, komt ook jezelf ten goede’

Op de dag van de Vrijwilliger, zetten wij collega Astrid Coelman in het zonnetje. Zij is één van de vele vrijwilligers binnen Achmea en zet zich al 4 jaar in voor Hfftig. Bovendien gaat zij binnenkort veel meer collega’s die vrijwilligerswerk (willen) doen ondersteunen.

Hfftig is een stichting voor Apeldoornse jongeren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit zijn niet de ‘zware’ gevallen van verslaving of psychische problemen. Maar jongeren waar het op een of andere manier niet helemaal lekker loopt. Astrid: “Zo’n 4 jaar geleden stuurde een collega een mail. Hij deed al vrijwilligerswerk bij Hfftig en zij zochten nieuwe vrijwilligers om jongeren te coachen. Mijn interesse was gewekt.”

Vanuit haar persoonlijke situatie voelde Astrid de urgentie om iets extra’s te doen voor jongeren die daar behoefte aan hebben. “Mijn jongste zoon had een ernstig spraakprobleem. Tot zijn 8ste was hij nog niet in staat om zich verstaanbaar te maken. Dit bracht veel problemen met zich mee. Zowel in praktische zin, als op sociaal vlak. Ik heb van dichtbij ervaren hoe waardevol het is als hulp zich aandient.”

Hfftig zocht coaches én mensen die de coaches wilde begeleiden. Dat laatste is Astrid toen gaan doen. Sindsdien is zij ongeveer 1 keer per maand actief voor Hfftig. “Ik leid intervisiebijeenkomsten voor de coaches. En ik geef workshops. Ik vind dit ontzettend leuk én leerzaam om te doen.”

“Naast mijn toenmalige werk als commercieel adviseur bij Centraal Beheer was ik gestart met een opleiding Coaching en Counselling. Het vrijwilligerswerk sloot hier naadloos op aan. In leerde in theorie wat intervisie inhoudt. En in de praktijk kon ik het oefenen.”

Dit is ook gelijk een bruggetje naar de tip van Astrid voor mensen die vrijwilligerswerk willen doen: “Zoek iets wat bij jou past. Doe iets wat ook voor jezelf van waarde is.”

Inmiddels is Astrid net van baan gewisseld. Zij is nu platform manager van het nieuwe vrijwilligersplatform binnen Achmea (zie kader). “Het is écht ‘a dream come true’. Ik heb altijd affiniteit gehad met vrijwilligerswerk. Het begon met collectes, helpen op school. En daarna dus de intervisie bij Hfftig. Ik vind het geweldig dat we binnenkort via een eigen platform collega’s kunnen mobiliseren om iets extra’s te doen voor de samenleving.”

Astrid gelooft in een holistisch beeld. Dat je niet alleen bezig moet zijn met eigen opleiding en carrière. Maar dat je ook goed moet doen voor een ander. “Vanuit jezelf iets voor een ander doen, dat komt ook jezelf ten goede. Ik heb ervaren dat je van vrijwilligerswerk heel veel leert. Door vrijwilligerswerk zie je verhalen van dichtbij. Het verbreedt mijn wereldbeeld.”

Boilerplate

Voor Elkaar

Net als Astrid zijn er meer collega’s die al vrijwilligerswerk doen of dat wel zouden willen doen. Om dat te stimuleren heeft Achmea in de cao opgenomen dat medewerkers met een maximum van 1 werkweek (36 uur) de helft van de uren van de werkgever krijgt en de andere helft voor eigen rekening is. Bovendien introduceert de Achmea Foundation nu het platform Voor Elkaar. Met Voor Elkaar kunnen medewerkers van Achmea iets extra’s doen voor de samenleving, naast hun dagelijks werk. Bijdragen aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. Door kwetsbare groepen in de samenleving een handje helpen.

Via een digitaal platform is het heel makkelijk om iets te doen. Of ze nu zelf een project wil starten, willen bijdragen aan een bestaand project, of collega’s willen aanmoedigen. Het kan allemaal op Voor Elkaar. In januari start Achmea met dit platform.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.