Annemieke van Duijnhoven, jurist
“Ik vind het nog steeds lekker ruiken”
Annemieke van Duijnhoven, jurist
Zeist,
31
mei
2019
|
10:08
Europe/Amsterdam

“Ik vind het nog steeds lekker ruiken”

Vandaag op Wereld Niet Roken Dag zijn we extra trots op onze collega Annemieke van Duijnhoven. Omdat ze 2,5 maand geleden haar laatste sigaret uitdrukte. Go for it Annemieke!

15 jaar lang rookte Annemieke (40). Begonnen in haar studententijd en sindsdien overal. Thuis, op het werk, tijdens het uitgaan. Ze deed verschillende stoppogingen maar die mislukten allemaal. Eén keer ging het een tijdje goed. Maar toen was ze verslaafd aan nicotinekauwgum.

Blijven proberen. Voor haar eigen gezondheid en die van haar kinderen. Annemieke gaf zich op voor een cursus stoppen met roken die Achmea gratis aanbiedt aan medewerkers in aanloop naar een Rookvrij Achmea in 2020. En daar viel het kwartje.

Wat gebeurde er?

“De cursus was 1 avond. 4 uur. Ik hoorde voor het eerst echt wat een rookverslaving inhoudt. Niet dat het slecht is voor je gezondheid enzo. Dat hoef je rokers niet te vertellen. Die enge plaatjes op pakjes doen rokers niets.”

Wat hoorde je dan?

“Waaróm mensen roken. Dat je een sigaret opsteekt om het inzakkende nicotine-effect van de vorige weer op peil te krijgen. Ik dacht dat ik rookte omdat het gezellig was. Omdat het me hielp om na te denken. Omdat ik er rustiger van werd. Dat is niet zo.”

Niet? Roken ziet er behoorlijk rustgevend uit en zo ervaren veel mensen het toch ook?

“Ja je wordt ook rustig als je rookt. Maar alleen omdat je de stress verdrijft die je krijgt door het dalende nicotine-effect van je vorige peuk. Een sigaret helpt niet tegen eventuele onderliggende spanning.”

“In de derde rookpauze van de cursus kwam dat besef voluit binnen: ‘ik sta alleen maar te paffen omdat het een verslaving is. Het verlangen naar deze sigaret komt alleen maar door de vorige’. Ik drukte hem uit.”

Is het moeilijk?

“Enorm. Maar het helpt dat ze me tijdens de cursus precies vertelden wat er zou gebeuren. De eerste 3 dagen vliegen de momenten je aan: ‘ik moet roken… ik moet roken… ik moet…’ Dat duurt steeds 3 minuten was mij verteld. Dat is echt zo. Je moet dan proberen iets anders te doen. Ik dronk een glas water of liep van mijn plek.”

“Maar dan hebben we het nog maar over de kleine monsters die je moet zien te overwinnen.”

Er zijn ook grote monsters?

“Ja en die blijven veel langer hun kop opsteken. Bij grote emoties bijvoorbeeld. Verdriet, spanning of juist bij gelukzalige momenten. Je eerste vakantiedag. De tent is opgezet. Je klapt je stoel uit. Je staart naar de bergen. En dan… oh wat heerlijk.”

Jouw ‘Loch Ness’?

“Afgelopen Koningsdag. Met vrienden gezellig in het café.”

Hoe kom je daar doorheen

“Ik wíl het. En ik heb geleerd dat je voor gaas gaat als je toegeeft. ‘Voor deze ene keer… omdat het zo gezellig is.’ Kan niet! Voor je het weet ben je terug bij af. En dan moet ik als ik wil stoppen weer door die ellende heen.”

Ben je nu hardcore anti-roken?

“Helemaal niet. De lichamelijke afhankelijkheid is misschien verdwenen. Mentaal duurt het veel langer. Jaren soms. Ik denk er elke dag aan. Kijk nog steeds jaloers naar collega’s die buiten staan te roken. Ik vind het nog steeds lekker ruiken.”

En ben je nog te pruimen voor je familie en vrienden?

“Hahaha… ik geloof niet dat ik een vervelend mens geworden ben. Maar dat kun je ze beter zelf vragen.”

Annemieke is jurist bij Achmea.

Lees ook:

02
januari
2020
| 09:07 Europe/Amsterdam
Achmea is vanaf 1 januari 2020 een rookvrije organisatie. “Een logische stap voor een organisatie die werkt aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving”, zegt bestuursvoorzitter Willem van Duin. Achmea Rookvrij betekent dat we niet
31
mei
2019
| 10:09 Europe/Amsterdam
Vandaag op Wereld Niet Roken Dag besteedt Achmea extra aandacht aan het stoppen met roken. Want vanaf 1 januari 2020 is heel Achmea 100 procent rookvrij. In aanloop daarnaartoe bieden we alle collega’s en hun huisgenoten gratis
Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
e
12
October
2023
e