Autisme werkt!  Lees Wendy's persoonlijke verhaal
Wendy
Zeist,
02
april
2019
|
09:18
Europe/Amsterdam

Autisme werkt! Lees Wendy's persoonlijke verhaal

Een vaste flexplek…? Bestaat eigenlijk niet. Toch was het een van de eerste dingen die Wendy regelde toen ze als adviserend apotheker bij Achmea startte. Moest ze wel extra vroeg beginnen. Lees haar persoonlijke verhaal over werken met autisme.

‘Wat lees ik nu!’. Ik kijk op en zie een teamlid naast me staan. Ik ben direct alert. Ik heb net mijn Keek op de maand rond gemaild waarin ik vertel dat ik AutismeAmbassadeur voor Achmea ben geworden. Best wel spannend vind ik. Ik was niet erg open over mijn diagnose (Asperger) die ik een paar jaar eerder kreeg. Mijn ambassadeurschap zou vragen op kunnen roepen…‘Is collega X weg?’‘ Huh?’
Ohja dat stond ook in het overzicht…

Toen ik bij Achmea in dienst kwam ben ik meteen duidelijk geweest over wat ik nodig heb om goed te functioneren
Ik vond het niet nodig mijn diagnose te vermelden. Wel heb ik zelf vrij snel mijn eigen flexplek geregeld, al moest ik daarvoor wel een halfuur eerder beginnen dan ik eigenlijk zou willen. Onverwachte telefoontjes tackel ik door aan te geven dat ik het fijner vind als collega’s eerst een skypechatje sturen om te vragen of het gelegen komt en alvast aangeven waar het over gaat. Dit gaat erg goed. Telefoneren vind ik vermoeiend omdat de non-verbale communicatie ontbreekt. Ik probeer het tot een minimum te beperken.|

Mijn werk gaat mij in het algemeen goed af
Ik geef als adviserend apotheker gevraagd en ongevraagd advies over complexe individuele klantcases op het gebied van farmacie. Ik kan zeer snel denken en (complexe) verbanden leggen, en ben goed in snel niet voor de hand liggende informatie opzoeken. Verder ben ik goed in structureren en organiseren, waardoor ik mijn adviezen ruim binnen de termijn kan geven. Omdat ik anders denk dan veel mensen, zie ik oplossingen die voor anderen niet zichtbaar zijn. Ik ben precies en direct en ik zie zowel het grote plaatje als de details. Mijn rechtvaardigheidsgevoel zorgt ervoor dat mijn adviezen standvastig zijn.

Prikkelgevoeligheid is wel een ding
Ik ben altijd op zoek naar nieuwe (intellectuele) uitdagingen. Mensen in mijn omgeving geven aan al moe te worden als ze horen waar ik me allemaal mee bezig houd. Maar ik heb dat nodig (en vind het helemaal niet zoveel), omdat ik van onderprikkeling doodongelukkig word. De grens is echter wel spannend, want overprikkeling ligt altijd op de loer. Ik heb dat bijvoorbeeld als sociale contacten niet soepel verlopen. Door een buddy met wie ik kan sparren is 95% gemakkelijk op te lossen. Bijvoorbeeld door een ‘bedankt voor je mail’- zinnetje toe te voegen, in plaats van alleen maar inhoudelijk reageren. Verder is hersteltijd enorm belangrijk voor mij, ik heb dat nodig om goed te kunnen functioneren. Ik ben daarom buiten werktijd niet bereikbaar. Aangezien ik betrouwbaar en snel ben is dat geen probleem voor mijn collega’s.

Bij grotere veranderingen merk ik hoezeer mijn autisme een rol speelt
Vorig jaar werd bekend dat waarschijnlijk een aantal teams heringedeeld gingen worden. Vanaf het moment dat ik dat hoorde, tot een maand na de nieuwe situatie (ik zit inderdaad nu in een ander team) had ik daar ontzettend veel last van.Collega’s probeerden het wel te begrijpen maar vonden het lastig. ‘Maar je blijft toch op dezelfde afdeling, en je blijft toch hetzelfde werk doen?’ Ja, allemaal waar, en ondanks dat ik ontzettend hartelijk welkom werd geheten in mijn nieuwe team, lag ik er ’s nachts wakker van.

Als collega’s rekening met mij willen houden…|
… kunnen ze dat vooral doen door duidelijk te zijn en zich aan afspraken te houden. Mijn vorige leidinggevende kwam bijvoorbeeld eerst vaak te laat voor Bila’s. Irritant, want zou ze zo komen, of was ze het vergeten, of…? Kon ik dan starten met een nieuwe beoordeling (dat duurt altijd even om je goed in te verdiepen) of beter maar gewoon wachten (zo zonde van mijn tijd!). Toen ze wist dat het belangrijk voor mij is, deed ze extra haar best, net als overigens de meeste van mijn directe collega’s dat doen. Maar eerlijk gezegd denk ik dat alle collega’s baat bij duidelijkheid hebben. Dat zou een hoop misverstanden en miscommunicatie voorkomen, waardoor iedereen fijner kan werken.

Boilerplate

Wereld Autisme Dag
2 april is het Wereld Autisme Dag, uitgeroepen door de Verenigde Naties. Over de hele wereld worden vandaag activiteiten georganiseerd om autisme onder de aandacht te brengen van een groot publiek.

‘Rondom Wereld Autisme Dag is er de NVA Autismeweek. Het thema van de NVA Autismeweek 2019 is Autisme werkt! ‘Werknemers met autisme zorgen voor diversiteit in een bedrijf, een belangrijke grondstof voor innovatie’.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.