Aron van der Linden
 “Ik ben als de dood voor vuurwerk en blijf het liefst binnen.”
Aron van der Linden
Zeist,
01
december
2017
|
15:14
Europe/Amsterdam

Aron: “Ik ben als de dood voor vuurwerk en blijf het liefst binnen.”

Oud & Nieuw en vuurwerk: het lijkt onlosmakelijk met elkaar verbonden. Menigeen knalt voor honderden, soms zelfs duizenden euro’s aan consumentenvuurwerk de lucht in. In Nederland in totaal voor zo’n 70 miljoen euro. Wat voor de één een feest is, is voor de ander een nachtmerrie. De risico’s tijdens de viering van Oud & Nieuw zijn enorm. Aron van der Linden (31) weet hier alles van. In 1999 werd hij blind aan één oog door een babypijltje. Sindsdien vindt hij vuurwerk doodeng. "Ik had zelf niet eens vuurwerk bij me.”

Op 31 december liep de toen dertienjarige Aron een vriendje tegemoet die vuurwerk aan het afsteken was. “Hij plaatste de vuurpijl op de grond, maar ik had dat niet gezien. Bij het afschieten schoot de vuurpijl over de grond langzaam omhoog en ontplofte in mijn oog.” Vanaf jonge leeftijd heeft Aron een lui oog. De vuurpijl schoot in zijn enige goede oog: hij verloor meteen zijn zicht.

Die ene keer zonder vuurwerkbril

De eerste dokter die Aron hielp had totaal geen begrip. “Ik had volgens hem maar niet naar buiten moeten gaan.” Normaal gesproken droeg Aron elke jaarwisseling een vuurwerkbril. “Maar mijn broer en ik werden altijd uitgelachen. Ik heb mijn moeder dat jaar daarom gesmeekt of ik die ‘stomme’ bril alsjeblieft niet op hoefde te zetten. Ik schaamde me kapot en gaf toe aan groepsdruk.”

Dat zo’n vuurwerkbril niet de norm is, blijkt nog steeds. Zelfs in de jaren na zijn ongeluk is Aron geregeld uitgelachen door volwassenen, omdat hij een veiligheidsbril droeg. En ook vrienden zetten het niet op omdat het niet ‘cool’ is. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

Vreselijk voor een puber

Inmiddels ziet Aron met behulp van een contactlens bijna 100 procent met zijn luie oog. Die begon een paar maanden na zijn ongeluk verbetering te tonen. “Een wonder volgens de doktoren.” En hoewel dit voor hem voelde als een overwinning, moest het zwaarste nog beginnen: de dagelijkse onzekerheid over zijn uiterlijk. “Mijn hersenen kunnen mijn blinde oog niet goed vertellen wat recht is. Daardoor wijkt mijn oog af naar buiten. Voor een puber is dat echt vreselijk. Ik had constant het idee dat mensen alleen maar naar mij keken omdat ze mijn oog zo raar vonden. Als een meisje naar mij keek dacht ik: 'Kijkt ze nou naar me omdat ze mij leuk vindt of omdat ze vindt dat ik een raar oog heb?' Dat soort gedachten gingen de hele dag door mijn hoofd.”

Nog steeds een kwelling

Ook jaren later na het ongeluk is Aron nog onzeker. “Ik herinner mij nog steeds alle nare opmerkingen en ik ben de hele dag bezig met dat oog. Waar ik loop, hoe ik iemand aankijk, welke plek ik uitkies om te zitten, of iets onveilig is…” Foto’s en video’s zijn al helemaal een verschrikking. “Ik haat het want ik kijk altijd direct naar mijn oog.”

Naast deze dagelijkse onzekerheid wordt Aron regelmatig geconfronteerd met andere belemmeringen. "Sommige interessante banen ambieer ik wel, maar zijn mij ontnomen door dat ene ongelukkige moment. En sporten als tennis en honkbal zijn voor mij helaas niet te doen.

”Elke jaarwisseling doodsbang

Inmiddels is Aron zes operaties verder. Drie daarvan waren cosmetisch. Volgend jaar moet hij weer onder het mes, omdat zijn blinde oog scheef blijft staan. Na zijn ongeluk van bijna 20 jaar geleden kan Aron niet meer genieten van Oud & Nieuw. “Elke jaarwisseling sta ik weer stil bij mijn ongeluk. Ik ben als de dood voor vuurwerk en blijf dan ook meestal de hele dag binnen. Als ik naar buiten ga, dan zorg ik dat ik een vuurwerkbril op heb.”

Toch laat de dertigjarige Aron zich niet ontmoedigen, en probeert hij van zijn negatieve ervaring iets positiefs te maken. Sinds drie jaar gaat hij als DJ One Eyed Jack door het leven. Een toepasselijke artiestennaam.

Aron van der Linden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Richard Sinte Maartensdijk 

Reacties 1 - 7 (7)
Bedankt voor uw bericht.
A. Nieuwenhuize
11
December
2017
Ik zoek nog een oplossing voor de boeren die hier met melkbussen schieten . Het lijkt wel dagen lang een bombardement. Volksvermaak; je moet gewoon afzien en de dieren ook.
Eva
10
December
2017
Ik haat vuurwerk, blijf het liefst binnen. Ook bij ons bijna mis gegaan toen ik jonger was. Maar damn Aaron you are looking fine!
Ingrid
08
December
2017
Helemaal particulier geen vuurwerk meer...ten 1ste gebeuren er te veel ongelukken en ten 2de vind ik het zo zielig voor alle dieren...gewoon in een aantal steden of wat dan ook vaste plekken vuurwerk af laten steken door profesinols....
Andre van der Linden
06
December
2017
Blijft bijzonder om het verhaal van je zoon weer te lezen.
Ineke van Os
02
December
2017
Er moet een algeheel verbod komen op vuurwerk.
Kim Bazelmans
01
December
2017
D
Anton Oosterom
01
December
2017
Het wordt eens tijd!