Zeist,
18
februari
2019
|
15:08
Europe/Amsterdam

Het is eigenlijk heel normaal, en dat is juist bijzonder

In Apeldoorn werkt Vera Voorbach als IT test manager. Zij werkt al negen jaar bij Achmea. Niets bijzonders, zou je zeggen. Toch kwam CNV Jongeren langs om Vera te interviewen in het kader van de ‘Week van de Realist’, een week waarin er extra aandacht is voor werknemers met een arbeidsbeperking die goed weten wat zij wel en niet kunnen. CNV ging het land door om samen met realisten organisaties te bezoeken. Van de verhalen maken ze een videocompilatie die getoond werd op het afsluitende event op vrijdag 15 februari. Eén van die verhalen komt van Vera. Zij beantwoordde enkele vragen over inclusie bij Achmea.

Kun je iets vertellen over ‘realisten’ aan het werk bij Achmea? Wat is er zo bijzonder?
“Wij hebben geen speciale vacatures voor ‘realisten’. Mensen kunnen hier gewoon aan het werk gaan, ondanks hun beperking. En we kijken altijd of ze op een ‘normale vacature’ kunnen reageren. Dus we maken geen gecreëerde banen. Als je hier kunt komen werken dan is dat omdat je ergens goed in bent dan is het in een echte functie met een volwaardig salaris.”

Zijn mensen met een beperking tevreden bij Achmea? 
“Ik kan voor mezelf zeggen, ik werk hier intussen negen jaar, en ik heb het enorm naar mijn zin. Als er iets is, als ik bijvoorbeeld niet goed door het gebouw kan, dan is het allemaal te bespreken. Je moet zelf wel aangeven wat je nodig hebt en dan kijken we samen hoe we tot een oplossing kunnen komen.”

Wat moet een werkgever vooral niet doen?
“Een werkgever moet vooral niet teveel gaan zoeken om een functie te vinden voor een realist. Wat wij hier bij Achmea doen is mensen plaatsen op functies die duurzaam zijn. Het zou jammer zijn als we werkervaringsplekken zouden creëren waarbij mensen na een jaar weer moeten vetrekken. Dus een tip zou zijn dat je mensen wel langer in dienst probeert te houden dan alleen voor een werkervaringsplek.”

Hoe faciliteren jullie groei voor mensen met een beperking?
“Dat faciliteren we eigenlijk voor alle medewerkers binnen Achmea. Het is bij Achmea gebruikelijk dat als je wilt doorgroeien of als je een andere functie wil binnen het bedrijf, dat je daar actief mee aan de slag gaat. Zelf ben ik ook doorgegroeid van Tester naar Test Manager. En op dit moment ben ik ook aan het kijken of ik kan doorgroeien naar de functie van Business Change Manager.”

Heeft u nog een tip voor andere bedrijven die willen gaan werken met ‘realisten’?
“Wat wij ook veel doen is dat wij ons verdiepen in de doelgroep. We gaan bijvoorbeeld naar seminars over autisme, we doen kennis op zodat we ook aansluiten bij de wensen van sollicitanten. En daarnaast is het ook belangrijk dat je een netwerk opbouwt als werkgever. Wij organiseren bijvoorbeeld zelf events en sluiten aan bij anderen. Zo is er regelmatig een Meet & Greet waar wij speeddaten met werkzoekenden.”

Weten collega’s eigenlijk goed hoe ze om moeten gaan met collega’s met een beperking?
“Ja, als we weten dat er realisten aan de slag gaan op de werkvloer, dan kunnen collega’s een werkbegeleidingstraining krijgen. Mensen kunnen dan ook een soort buddy krijgen. Maar eigenlijk is het vooral heel gewoon. Ik ervaar nooit dat mensen het raar vinden als er iemand met een beperking aan de slag gaat. Ze helpen mij altijd, bijvoorbeeld door een kopje thee te halen. Maar gelukkig is het eigenlijk heel erg gewoon.”

Boilerplate

In het kader van de ‘Week van de Realist’,  een week waarin er extra aandacht is voor werknemers met een arbeidsbeperking, kwam CNV  Jongeren langs bij o.a. Achmea. CNV ging het land door om samen met realisten organisaties te bezoeken. Van de verhalen maken ze een videocompilatie die getoond werd op het afsluitende event op vrijdag 15 februari. Eén van die verhalen komt van Vera. Zij beantwoordde enkele vragen over inclusie bij Achmea.

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.