Johan Verhoeff, CFO Van Riet Material Handling Systems
“We staan met één been in de IT-sector”
Johan Verhoeff, CFO Van Riet Material Handling Systems
Zeist,
26
september
2018
|
17:32
Europe/Amsterdam

“We staan met één been in de IT-sector”

“Van Riet Material Handling Systems is al meer dan 65 jaar wereldwijd specialist wat betreft het ontwerpen, integreren, installeren en onderhouden van geautomatiseerde transport- en sorteeroplossingen voor logistieke vraagstukken bij onze klanten, zoals DHL, DPD, TNT en Siemens. Geautomatiseerde oplossingen met een steeds belangrijker aandeel van besturingssoftware. Zodat onze klanten kunnen voldoen aan de korte levertijden die vereist zijn vanuit de ontwikkelingen in e-commerce. Deze markt is booming. Wij groeien al vijf jaar op rij met ongeveer dertig procent jaar op jaar en het einde van die groei is nog lang niet in zicht.”

Johan Verhoeff is CFO van de Van Riet Group, met behalve in het Utrechtse Houten inmiddels ook kernvestigingen in de VS, China en binnenkort de UK. Een snelgroeiende leverancier voor ‘courier express’ bedrijven, maar bijvoorbeeld ook de distributiecentra van grote retailers. “De kern van ons product is de afgelopen tien jaar niet zo heel erg veranderd”, vertelt Verhoeff. “Wel zijn we in staat geweest daar steeds meer technologie en software omheen te ontwikkelen die ons niet alleen in staat stellen om de gewenste handelingssnelheid bij klanten te realiseren, maar ook om met hen mee te denken over verdere optimalisatie, zowel van hun eigen processen als die van onszelf. We schuiven nadrukkelijk op in de keten, denken nu ook strategisch mee met onze klanten over mogelijkheden om hun groei en ontwikkeling te faciliteren. Standaardisering en automatisering, modulair kunnen bouwen, het is erg belangrijk geworden. Het zijn voorwaarden om snel te kunnen uitbreiden en nieuwe distributiecentra te kunnen ontwikkelen. Wij verkopen daarom hardware en besturingssoftware en de service erachteraan. Dat laatste om systemen tien tot twintig jaar in bedrijf te houden, zodat investeringen voor klanten ook echt lonen.”

Van Riet is een typisch voorbeeld van hoe een bedrijf in metaal en elektro in snel tempo ook onderdeel wordt van andere sectoren. Verhoeff: “Als je kijkt naar de materialen die nodig zijn om ons product te maken, dan zitten we zeker nog in de hoek van metaal en elektro. Maar de meeste investeringen zitten inmiddels in software. Dus staan we met één been in de IT-sector. En als je kijkt naar de diensten die we leveren, de feitelijke oplossingen die we bieden aan onze eindklanten, dan heb je het vooral over logistiek en hightech. Ik zie de grenzen tussen sectoren vervagen en verschuiven. Onze cao is nog die van metaal en elektro, onze realiteit is intussen een heel andere. Dat zie je ook terug in de moeite die het ons kost om het juiste personeel te werven. Ook wij vissen inmiddels in de moeilijke vijver van technisch personeel. Met name mensen die aansturingssoftware kunnen ontwikkelen en beheren, zijn in Nederland echt schaars. Daar hebben wij echt een uitdaging, willen we nog verder kunnen groeien. Niet alleen wij als onderneming trouwens, maar ook wij als land. Ons bedrijf bestaat dit jaar vijfenzeventig jaar, dus we bogen op veel expertise. Maar we hebben daarnaast ook echt nieuwe competenties nodig om onze toekomst succesvol gestalte te kunnen geven. Niet alleen ten aanzien van technologie overigens, maar in bredere zin binnen onze cultuur. Daar hebben we de laatste tijd flinke stappen in gemaakt. We zijn in rap tempo gegroeid naar meerdere vestigingen wereldwijd, dus de vertrouwde, directe aansturing vanuit een centraal punt werkt niet meer. Nu sturen we meer op heldere kaders, focus en doelstellingen en proberen we daarbinnen mensen vooral ruimte te bieden voor eigen initiatief en verantwoordelijkheid. Dat hoort ook bij de transitie die we doormaken: de manier waarop onze medewerkers in staat zijn om hun rol te pakken en waarde toe te voegen. Vernieuwing draait zelfs bij ons niet alleen maar om technologie.”

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.