Zeist,
23
mei
2019
|
10:30
Europe/Amsterdam

Achmea tegen medewerkers: laat je telefoon met rust in de auto

Afleiding in de auto is een belangrijke oorzaak van ongelukken. Jaarlijks vallen er veel slachtoffers doordat bestuurders bezig zijn met hun smartphone in plaats van met het verkeer. Onacceptabel, vindt Achmea. Vandaar de oproep aan onze 14.000 medewerkers: laat je telefoon met rust in de auto. Plus de uitnodiging om vanaf vandaag het manifest 'Veilig Onderweg' te ondertekenen. Met een Virtual Reality (VR) Experience laat Achmea haar medewerkers zelf ervaren wat afleiding in het verkeer met je doet.

Met de oproep en het manifest (zie pagina 2) borduren we voort op de succesvolle campagne ‘Automodus’ van Interpolis, onderdeel van Achmea. Deze campagne riep de vraag op welke rol we als grote werkgever hebben om het gebruik van de telefoon in het verkeer terug te dringen.

Het goede voorbeeld geven
Elly Ploumen, directeur Group Human Resources bij Achmea, legt uit: “Achmea staat voor een veilige, gezonde en toekomstbestendige samenleving. Als toonaangevend verzekeraar willen wij het goede voorbeeld geven. We vinden het onaanvaardbaar dat we door het gebruik van de smartphone onszelf en anderen in gevaar brengen. Daarom gebruiken we onze telefoon tijdens het autorijden alleen handsfree, voor korte gesprekken en op een moment dat de verkeerssituatie dat toelaat. We laten ons zo min mogelijk afleiden. Tijdens het rijden voeren we dan ook geen lange of moeilijke telefoongesprekken en laten we onze smartphone met rust. Dus we appen niet, we mailen niet en we bellen kort en alleen als het echt niet anders kan. Op die manier dragen we bij aan een veiligere omgeving, zowel voor onszelf als voor anderen.”

VR Experience drukt je met de neus op de feiten
Achmea heeft een VR Experience laten ontwikkelen waarmee je zelf kunt ondervinden wat afleiding in het verkeer met je doet. Deze experience gaat verder dan alleen het gebruik van de telefoon. Met gamification-elementen maken we onze collega’s bewust wat je mindset (bijvoorbeeld gehaast van huis gaan) en andere simpele afleidingen in het verkeer met je doen. Je beleeft deze VR Experience met een VR-bril in combinatie met je smartphone. Deze brillen delen we uit tijdens speciale events voor medewerkers. Het eerste event vindt vandaag plaats in Tilburg. Begin juni volgen de vestigingen van Achmea in Apeldoorn, Leeuwarden, Leiden, Leusden en Zeist.
 

MANIFEST VEILIG ONDERWEG

Ik sta voor een veilige, gezonde en toekomstbestendige samenleving. Ik houd me aan de wettelijke regels en gedraag me in het verkeer zo veilig mogelijk. Als medewerker van een grote verzekeraar is dat voor mij vanzelfsprekend. Ik vind het niet acceptabel dat ik door het gebruik van mijn mobiele telefoon mezelf en anderen in gevaar breng.

  • Ik doe mijn best om mijn mobiele telefoon niet te gebruiken als ik deelneem aan het verkeer.

  • Als het echt niet anders kan, gebruik ik mijn mobiele telefoon handsfree en probeer ik het gesprek kort te houden.

  • Ik moedig mijn collega’s aan om hun telefoon niet te gebruiken in het verkeer.

  • Ik maak mobielgebruik in het verkeer bespreekbaar in mijn team.

  • Ik heb er begrip voor dat collega’s zo goed mogelijk invulling proberen te geven aan dit manifest.


JA, IK GA VEILIG ONDERWEG