Zeist,
18
oktober
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea opent expositieruimte in Leiden

De eerste expositie in de kunstruimte van het nieuwe Achmea-kantoor in Leiden is geheel gewijd aan kunstenaar Hans de Bruijn. Van maandag 24 oktober tot en met donderdag 8 december zijn recente werken van hem te zien onder de titel “Muss es sein?”. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 21 oktober tussen 16.00 en 18.00 uur. Met de realisatie van een publieke expositieruimte is de wens van Achmea in vervulling gegaan om haar collectie te ontsluiten voor een groter publiek.

Tot nu toe kon het publiek alleen incidenteel kennismaken met de omvangrijke Achmea-collectie, bijvoorbeeld in de vorm van bruiklenen aan musea. De kunstruimte in Leiden maakt de ontsluiting van de Achmea collectie structureel. Opzet is om steeds een andere kunstenaar uit de collectie voor het voetlicht te halen en de gelegenheid te bieden zijn oeuvre in breder perspectief te tonen. Er is ook ruimte voor thematische exposities.

Over Hans de Bruijn
Hans de Bruijn, opgeleid aan de KABK in Den Haag en de Rijksakademie in Amsterdam, is een romantische schilder. Hij borduurt voort op de traditie van de 19de eeuw. Zijn doeken refereren aan het groteske; niet alleen in materiaalgebruik, maar ook in de gekozen thematiek. Veel doeken laten ruïnes zien, zoals die van het (vermeende) geboortehuis van Rembrandt in Leiden of die van de voormalige Sandbergvleugel van het Stedelijk Museum in Amsterdam. De titel van de expositie is tevens de titel van één van de geëxposeerde schilderijen en verwijst naar een opmerking van Ludwig van Beethoven in het manuscript van zijn 16e strijkkwartet.

Tijdens de opening op 21 oktober presenteren we ook de monografie van Hans de Bruijn onder de titel “Magie van verf; Hans de Bruijn en de herschepping van de romantische traditie”.

De kunstruimte aan de Dellaertweg 1 in Leiden is tijdens kantooruren geopend.

Klik hier om het persbericht (PDF) te downloaden.