Zeist,
16
februari
2024
|
07:30
Europe/Amsterdam

Achmea sluit definitieve overeenkomst met belangenorganisaties over beleggingsverzekeringen

  • De betrokken klanten krijgen duidelijkheid en er kan definitief een punt worden gezet achter de lopende juridische procedure in het dossier beleggingsverzekeringen.
  • Achmea reserveert een bedrag van € 60 miljoen voor de schikkingsovereenkomst. Bovendien is 
    een ruime extra reservering gedaan van € 25 miljoen voor schrijnende gevallen die niet zijn aangesloten bij een van de belangenorganisaties.  
  • De schikkingsovereenkomst volgt op diverse maatregelen van Achmea in het verleden, waaronder klantvergoedingen voor een totaal bedrag van € 380 miljoen.
     

Achmea heeft een akkoord bereikt met de belangenorganisaties Consumentenclaim, Woekerpolis.nl, Woekerpolisproces, Wakkerpolis en de Consumentenbond over een finale regeling voor klanten met een beleggingsverzekering, die zijn aangesloten bij een van deze partijen. Het gaat om beleggingsverzekeringen die in Nederland zijn verkocht via de merken Avéro Achmea, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en hun rechtsvoorgangers. Met het akkoord is een totaal bedrag van € 85 miljoen gemoeid. De impact van de overeenkomst op de kapitaalpositie van Achmea is beperkt.

Bianca Tetteroo, voorzitter Raad van Bestuur van Achmea: “Ik ben verheugd dat we vandaag kunnen aankondigen dat we een definitieve overeenkomst hebben getekend met de belangenorganisaties. Deze mijlpaal is van groot belang voor alle betrokken partijen. Het is goed dat er nu een oplossing is voor de betreffende klanten en dat er duidelijkheid is ontstaan.”

Informatie voor klanten
Nadat de details voor de uitvoering van de schikkingsovereenkomst zijn ingevuld, ontvangen klanten individuele voorstellen via de belangenorganisatie waarbij zij zijn aangesloten. Wanneer ten minste 90% van de klanten akkoord gaat met hun voorstel, wordt de algehele overeenkomst definitief. 
Klanten die niet zijn aangesloten bij een belangenorganisatie en zich als schrijnend geval willen melden, kunnen hiervoor terecht op www.achmea.nl/schikkingsovereenkomst 


Juridische procedure wordt stopgezet
Er liep één collectieve juridische procedure tussen Achmea en Woekerpolis.nl en de Consumentenbond. Deze twee belangenorganisaties hadden beroep aangetekend tegen een eerdere uitspraak van de rechtbank. Die beroepsprocedure wordt nu stopgezet. Tevens is met de belangenorganisaties afgesproken dat er geen nieuwe juridische procedures meer worden gestart. Klanten die dat nog niet hebben gedaan kunnen zich niet meer aansluiten bij de belangenorganisaties.