Zeist,
07
maart
2022
|
17:43
Europe/Amsterdam

Achmea: "geschokt door situatie Oekraïne, helpen waar we kunnen"

We staan bij Achmea voor Duurzaam Samen Leven. Een samenleving waarin iedereen meedoet en plezierig en gezond naast elkaar leeft. Dat dat kan alleen in een situatie waarin je vreedzaam met elkaar kunt samenleven. De agressie tegen Oekraïne, als soevereine staat, staat hier haaks op en veroordelen wij. We zijn geschokt door deze tragedie en onze gedachten gaan uit naar alle mensen die hierdoor worden getroffen.
Met de Russische inval verandert de situatie in Oekraïne voortdurend. Dat kan, ook door nieuwe sancties, effect hebben op onze producten en diensten en op hoe we om moeten gaan met wet- en regelgeving. De sancties die door de EU zijn opgesteld naar aanleiding van de situatie in Oekraïne leven we uiteraard na en we volgen de ontwikkelingen nauwlettend.

We helpen daar waar we kunnen
Voor onze internationale collega’s komt deze ernstige situatie heel dichtbij, zoals bijvoorbeeld voor onze collega’s van Union in Slowakije, van Eureko Sigorta in Turkije en van onze IT helpdesk in Polen. Ook voor onze collega’s met Oekraïense achtergrond of met familie en vrienden in het gebied, is de situatie erg zorgelijk en onzeker op dit moment. In nauw contact met onze internationale collega’s bekijken we wat zij nodig hebben en hoe wij hen kunnen helpen.
De Achmea Foundation werkt samen met collega’s die willen helpen. Onze collega’s in Slowakije zijn al betrokken bij acties die vanuit Achmea in Nederland worden gestart. Zo zijn zij ter plekke al volop bezig met inzamelingen van goederen en geld om onder andere ziekenhuizen in Oekraïne te helpen. Op het platform Voor Elkaar zijn we vanuit Achmea een speciale crowdfundingsactie gestart om hieraan bij te dragen. 

We sluiten Rusland uit van onze beleggingen
Achmea heeft op beperkte schaal beleggingen in Rusland en Belarus[1]. Wij hebben Rusland en Belarus toegevoegd aan de landenuitsluitingenlijst. Met het plaatsen van Rusland en Belarus op de landenuitsluitingenlijst worden staatsobligaties en staatsbedrijven (belang >50%) uitgesloten. Dit betekent dat wij geen nieuwe investeringen meer doen en de bestaande beleggingen verkopen zodra dat verantwoord kan. Nu kan dat nog niet. Bijvoorbeeld omdat beurzen gesloten zijn of vanwege sancties.

We informeren onze klanten
Onze klanten informeren wij over eventuele gevolgen voor hun producten of diensten (bijvoorbeeld veranderingen in dekkingen). Dit doen wij via onze verschillende klantkanalen. Verdere informatie is ook via het Verbond van Verzekeraars beschikbaar: https://www.verzekeraars.nl/verzekeringsthemas/schade/rampen-terreur/verzekeren-oekra%C3%AFne 


 [1] Obligaties: 15 Miljoen Euro Rusland en Belarus. Aandelen: 14 Miljoen Euro in Rusland- koersen per eind januari 2022)