Zeist,
18
juni
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Zorgkosten besparen door medische innovaties en betere samenwerking

De zorgkosten stijgen de komende vijf jaar naar 80 miljard euro, heeft het CPB berekend. Dit komt door de vergrijzing, daarnaast leven we allemaal langer, maar niet altijd zonder gebreken. Toch hóeven de zorgkosten niet zo sterk op te lopen, aldus Jeroen van Breda Vriesman in het tv-programma Buitenhof. Mits zorgverzekeraars, ziekenhuizen en specialisten meer samenwerken en investeren in kostenbesparende medische innovaties die tegelijkertijd de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg verbeteren.

Jeroen van Breda Vriesman, lid van de raad van bestuur van Achmea, was onlangs te gast in het tv-programma Buitenhof. Daar vertelde hij hoe Achmea via medische innovaties en meer samenwerking de zorgkosten wil verminderen en tegelijkertijd de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg wil verbeteren.

Kosten, kwaliteit, toegankelijkheid
Is het reduceren van de zorgkosten wel een rol van een verzekeraar? vroeg Buitenhof-presentator Peter van Ingen. Ja, vindt Van Breda Vriesman. “Wij zien het als voornaamste taak om drie dingen in samenhang te besturen: de kosten van de zorg, de kwaliteit van de zorg en de toegankelijkheid van de zorg.”

Inversteren in medische innovaties
Achmea zette enkele maanden geleden met Life Science Partners het 'LSP-Health Economic Fund' op. Achmea stelde daarbij 50 miljoen euro beschikbaar om te investeren in bedrijven die nieuwe medische technologieën – medicijnen, instrumenten, diagnostiek – ontwikkelen die de kwaliteit van de zorg verhogen maar tegelijk ook de kosten verlagen. Ook andere partijen (waaronder Nederlandse en buitenlandse verzekeraars) zullen aan het fonds deelnemen. René Kuijten, partner bij LSP (dat het nieuwe fonds waarin Achmea mede investeert beheert) gaf in Buitenhof als voorbeeld een Amerikaans bedrijf dat een nieuwe methode heeft ontwikkeld om botbreuken te genezen. “Nu krijg je als je een been breekt een pin door je been en ben je weken uit de roulatie, met de nieuwe techniek kan worden volstaan met een klein sneetje en ben je snel weer op de been.”

Medewerking specialisten
Door samen met Achmea inzichtelijk te maken hoeveel zorgkosten met de nieuwe techniek in Nederland bespaard kunnen worden, wil LSP het voor bedrijven aantrekkelijker maken dit soort innovaties sneller in Nederland te kunnen implementeren. Overigens is het voor die implementatie belangrijk dat ook specialisten oog hebben voor het kostenvoordeel, aldus Van Breda Vriesman. “Ik zie echter dat ook bij specialisten de discussie steeds vaker ook over kosten gaat. Dat vind ik een goede ontwikkeling.”

Dubbele pet?
Zet Achmea als investeerder in LSP geen dubbele pet op? Achmea is een verzekeraar, maar ziekenhuizen zien Achmea misschien als investeerder die vooral rendement wil halen. “Als wij meer rendement halen, betaalt de klant een lagere premie. In innovaties investeren levert rendement op als je het goed doet.”

Besparing: miljoenen
Hoeveel denkt Achmea te kunnen besparen middels innovatie in de zorg? Volgens Van Breda Vriesman valt 'alleen al 500 miljoen euro te besparen als ziekenhuizen gezamenlijk gaan inkopen'. “Duitsland bereikt zo 30 tot 35% lagere inkoopkosten.” Het zou mooi zijn als ziekenhuizen uit zichzelf op deze manier gaan werken. “Doen ze dat niet, dan zullen wij daar in onderhandelingen de aandacht op vestigen. Het belangrijkste: we willen met elkaar ontdekken hoe je meer voor je zorgeuro kunt krijgen. Anders wordt de basisverzekering steeds kleiner en de zorg uitgekleed. Dat wil niemand.”

Zorgverzekeraars: bedreiging?
Ziekenhuizen lieten onlangs weten met een eigen polis te willen komen, om de kleine regionale ziekenhuizen te handhaven. Wat vindt Van Breda Vriesman daarvan? “De reden van de oprichting van de polis ontgaat mij. Want wij willen ook niet teruggaan in het aantal ziekenhuizen, we willen juist de zorg dichtbij de mensen houden. Wel willen we op bepaalde plekken complexere zorg concentreren, bijvoorbeeld als het gaat om de behandeling van kanker.”

'Verzekeraar onmisbaar bij innovatie'
Willen verzekeraars niet te veel invloed uitoefenen op nieuwe ontwikkelingen? vroeg Van Ingen. Volgens René Kuijten van LSP is het echter 'een illusie dat je de verzekeraar weg kunt strepen uit innovatie'. “We kunnen geen nieuwe technologieën ontwikkelen en implementeren, zonder dat we kunnen berekenen of het een kostenreductie met zich meebrengt. Daar hebben we ziekenhuizen en verzekeraars bij nodig.

Bekijk hier de aflevering van Buitenhof http://programma.vpro.nl/buitenhof/afleveringen/buitenhof-17-juni-de-euro---de-zorg.html