Leiden,
25
september
2014
|
13:00
Europe/Amsterdam

Zilveren Kruis Achmea en ziekenhuizen maken eerste meerjarige afspraken op kwaliteit

Zilveren Kruis Achmea sluit met 9 ziekenhuizen een driejarig contract voor borstkankerzorg of staaroperaties. Deze ziekenhuizen leveren namelijk aantoonbaar hoge kwaliteit van zorg voor een passende prijs, hebben een duidelijke visie op zorg en ambities de kwaliteit nog verder te verbeteren.

De zorgverzekeraar wil zorgverleners maximaal stimuleren kwalitatief goede en doelmatige zorg te leveren. Daarom zijn we gestart met een pilot voor borstkankerzorg en staaroperaties. In een aantal regio’s hebben we ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra gevraagd waarom zij in aanmerking zouden moeten komen voor een meerjarencontract op kwaliteit. Ook hebben we met alle zorgverleners gesprekken gevoerd over hun visie en ambities om deze zorg nog verder te verbeteren. Uit de pilot heeft Zilveren Kruis Achmea voor borstkankerzorg 4 ziekenhuizen en voor staaroperaties 5 ziekenhuizen geselecteerd als voorkeurszorgaanbieder. Dat betekent dat zij een driejarig contract krijgen aangeboden zonder volumebeperking.

Met deze nieuwe manier van contracteren willen we in de gesprekken met zorgaanbieders een andere dynamiek realiseren die uitgaat van inkopen op kwaliteit en minder op prijs. Bovendien stimuleren we daarmee het transparant maken van de kwaliteit. Dit helpt verzekerden bij het maken van een keuze voor een ziekenhuis. Uiteraard kunnen onze verzekerden ook bij andere ziekenhuizen terecht.

Staar
Het leveren van zorg bij staar (cataract) en het uitvoeren van staaroperaties is in Nederland over het algemeen van hoog niveau. In de pilot in de regio’s Amsterdam, Rijnmond, Noordoost-Nederland en Zuid-Nederland zijn een vijftal aanbieders geselecteerd die aantoonbaar hoge kwaliteit van zorg leveren, voor een passende prijs.
Voor staaroperaties hebben 29 ziekenhuizen deelgenomen aan de proef.

Voorkeursaanbieders voor het leveren van zorg bij staar:

  • Het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in samenwerking met het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (SLAZ) in Amsterdam
  • Oogziekenhuis in Rotterdam
  • Deventer Ziekenhuis in Deventer
  • St. Jansdal in Harderwijk
  • Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal & Lievensberg ziekenhuis in Bergen op Zoom

Borstkankerzorg
Kwaliteit van borstkankerzorg is lastig te vangen in getallen, terwijl er wél verschillen zijn. In de pilot in de regio Midden-Nederland heeft Zilveren Kruis de ziekenhuizen gevraagd zelf hun kwaliteit inzichtelijk te maken en te onderbouwen waarom hun kwaliteit van zorg nu juist zo goed is.
Voor borstkankerzorg hebben 6 ziekenhuizen deelgenomen aan de proef.

Voorkeursaanbieders voor het leveren van borstkankerzorg:

  • St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein
  • Alexander Monro ziekenhuis in Bilthoven
  • Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn
  • Tergooi ziekenhuis in Hilversum
"Wij zijn ongelofelijk blij met dit contract. We hebben afgelopen maanden een intensieve kwaliteitscheck gehad van Achmea. Op basis van onze bovengemiddelde kwaliteit en patiëntvriendelijke manier van werken zijn patiënten van Achmea de komende drie jaar verzekerd van goede zorg bij ons."
Jan van Bodegom, chirurg en oprichter van het Alexander Monro Borstkankerziekenhuis
"We zijn met een gedreven en deskundig team van Tergooi vol vertrouwen de gesprekken met Achmea aangegaan over de toekomst van borstkankerzorg in onze regio vanuit het gezamenlijke doel: hoge kwaliteit borstkankerzorg op een laagdrempelige manier aangeboden."
Florien Zuiderwijk, manager Kwaliteit, Projecten & Innovatie van Tergooi