Zeist,
21
januari
2016
|
18:00
Europe/Amsterdam

Prinses Laurentien reikt Taalheldenprijzen 2016 uit

Rob Weijers, Hank Gronheid en Lianne Knobel zijn de winnaars van de Taalheldenprijzen 2016. De Taalheldenprijs – gesponsord door Achmea – is een persoonlijke aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op bijzondere wijze inzetten om laaggeletterdheid in Nederland te voorkomen en te verminderen. De winnaars ontvingen de prijzen vanmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Stichting Lezen & Schrijven in de Beurs van Berlage in Amsterdam uit handen van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden.

De Taalheldenprijs – in 2014 in het leven geroepen – wordt uitgereikt om successen, daadkracht en inspiratie van mensen op het gebied van geletterdheid in het zonnetje te zetten. De prijs kent drie categoriën: taalcursisten, taalbegeleiders en zogeheten bruggenbouwers (individuen die zich bovenmatig inzetten door mensen en organisaties aan elkaar te verbinden).

En de winnaars zijn…
Rob Weijers (Nijmegen) is de winnaar van de Taalheldenprijs in de categorie taalcursisten. Rob is een inspiratiebron voor velen. Nadat hij meer dan veertig jaar zijn laaggeletterdheid heeft verzwegen, is hij sinds 2008 een boegbeeld voor de Stichting Lezen & Schrijven.
In de categorie taalbegeleiders is Hank Gronheid (Amsterdam) de winnaar. Al sinds 1990 zet zij zich in om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken. Hank werft, traint en begeleidt taalambassadeurs.
Lianne Knobel (Breda) is de winnaar in de categorie bruggenbouwers. Zij kreeg het voor elkaar dat er één gezamenlijke aanpak is tegen laaggeletterdheid in West-Brabant. Zij is ook nationaal en internationaal actief.

Persoonlijke inzet op weg naar een geletterde samenleving
In december 2015 kon iedereen zijn of haar Taalheld opgeven. Een onafhankelijke jury, bestaande uit onder andere Raphael Evers, André Knottnerus en Frits Oostrom en een jury van Achmea, heeft per categorie een winnaar gekozen. Tijdens de uitreiking van de Taalheldenprijzen 2016 werden de negen genomineerden in het zonnetje gezet. Prinses Laurentien bedankte iedereen voor zijn of haar bijzondere, persoonlijke inzet.