Zeist,
09
april
2014
|
10:00
Europe/Amsterdam

Volgens Nederland moeten jongeren baan onder hun niveau accepteren

Veel Nederlanders (82%) vinden dat jongeren een baan onder hun niveau moeten accepteren. Een meerderheid (54%) vindt zelfs dat dit wettelijk verplicht moet worden. Dit blijkt uit een onderzoek dat Achmea en De Persdienst lieten uitvoeren door GfK. Achmea is continu met de samenleving in gesprek over het thema werk op volgensnederland.nl.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 82% van de bevolking vindt dat jongeren zelf actiever moeten zijn om interessant te zijn op de arbeidsmarkt. Een ruime meerderheid van Nederland denkt dat criminaliteit het gevolg is van toenemende jeugdwerkloosheid.

Volgens 67% is de jeugdwerkloosheid te wijten aan het tekort aan banen én een slechte aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt (55%). Het is nu zelfs zo dat de helft van Nederland vindt dat jongeren zich verplicht moeten omscholen als zij langer dan een jaar zonder werk zitten. De overheid zou er volgens een ruime meerderheid voor moeten zorgen dat het onderwijs een betere aansluiting heeft op de arbeidsmarkt.

 

Mirjam Sterk, Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid
"Het feit dat veel Nederlanders aangeven een rol te kunnen en willen spelen bij het bestrijden van de jeugdwerkloosheid is zeer bemoedigend. Jongeren werken hard om een baan te vinden. Maar hulp is altijd welkom. Familie, kennissen, bedrijfsmentoren en docenten spelen daarbij een belangrijke rol. Dat doen we samen met iedereen die jongeren een stap verder wil helpen. Dat is niet alleen belangrijk voor de jongere zelf, maar het brengt ook energie en nieuwe ideeën in bedrijven en organisaties. Iedereen verdient een kans om mee te bouwen aan een sterker Nederland.”
Mirjam Sterk, Ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid

Oudere werknemer waardevol
Nederlanders hechten overigens veel waarde aan oudere werknemers. Zij moeten worden ingezet als mentoren van jongere werknemers. Maar liefst 86% van Nederland vindt dat ouderen hun kennis moeten overdragen aan jongere werknemers. 8 van de 10 Nederlanders denkt dat de kennis en ervaring van ouderen op de werkvloer zouden worden gemist, als ze moeten plaatsmaken voor jongeren. Er is maar een kwart dat vindt dat ouderen wél plaats moeten maken voor jongere werknemers.