Zeist,
14
november
2015
|
06:00
Europe/Amsterdam

Toekomst Nederland bepaald door technologie en aanpassingsvermogen

De toekomst van economisch Nederland wordt vooral bepaald door de wijze waarop de technologische vooruitgang zich gaat ontwikkelen en ons vermogen om ons aan te passen aan mega-trends als globalisering en economische ontwikkelingen. Dat blijkt uit gesprekken die Achmea voerde met 29 vertegenwoordigers uit de top van Nederland, onder wie Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, Wiebe Draijer van Rabobank, burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam, Jan Hommen van KPMG, Yvonne van Rooy van NVZ en oud-minister-president Balkenende.

De gesprekken zijn gebundeld in het boek ‘Hoe ziet de economie van Nederland er in 2025 uit?’. Er zijn duidelijke ontwikkelingen die door vrijwel alle geïnterviewden worden genoemd en waarop Nederland voorbereid moet zijn. Zo zijn vier scenario’s voor Nederland opgesteld die laten zien hoe de economische toekomst zich kan ontwikkelen: ‘Nederland stroomt mee’, ‘Nederland vaart uit’, ‘Nederland dobbert’ of ‘Nederland onder water’.

Willem van Duin, voorzitter van de Raad van Bestuur van Achmea: “Als verzekeraar met een coöperatieve achtergrond staat Achmea midden in de samenleving. Op tal van manieren faciliteren we de maatschappelijke dialoog, vanuit de overtuiging dat we alleen door samen te werken, grote maatschappelijke uitdagingen op kunnen lossen. Vandaar dat wij graag meedenken over welke kant Nederland opgaat. In dit boek presenteren we vier denkbare scenario’s. Deze moeten in onze optiek de opmaat vormen tot een maatschappelijk debat.”

Achmea bracht eind 2014 al het boek ‘Leiders’ uit. Dat boek was een bundeling van 35 persoonlijke interviews met Nederlandse topbestuurders over kansen en bedreigingen, trends en ontwikkelingen voor zakelijk Nederland. Beide boeken komen tot stand via het initiatief De Kamer. Daarmee brengt Achmea Corporate Relations bestuurders met elkaar in contact om kennis en ervaring te delen en samen tot verbeteringen te komen.