Zeist,
16
maart
2015
|
11:50
Europe/Amsterdam

Peter van Uhm houdt Achlumlezing over solidariteit

Achmea organiseert vrijdag 17 april de Achlumlezing. Deze lezing staat in het teken van solidariteit en is genoemd naar het Friese dorp waar de verzekeraar ruim tweehonderd jaar geleden werd opgericht. Hoofdspreker is generaal buiten dienst Peter van Uhm. Plaats van handeling is de historische kerk op De Terp in Achlum.

Hoeveel hebben we nog voor elkaar over? Zijn we nog bereid om ons in te zetten voor een gezamenlijk doel, soms ten koste van onszelf? En willen we nog samen risico’s delen die we alleen niet kunnen dragen? Anders gezegd: hoe blijft solidariteit gewaarborgd in een veranderende samenleving?

Kern van verzekeren
Achmea gaat de komende tijd op zoek naar de antwoorden op deze vragen. Dit doen we, omdat solidariteit de kern is van verzekeren. Achmea bestaat omdat mensen bereid zijn om samen risico’s te delen, die ze individueel niet kunnen dragen.

We starten onze zoektocht vrijdag 17 april met de Achlumlezing. Hoofdspreker Peter van Uhm was van 2008 tot 2012 commandant der Strijdkrachten en was hiermee de hoogst geplaatste militair van de Nederlandse krijgsmacht. In zijn lezing gaat hij in op solidariteit in de Nederlandse samenleving. Vragen die aan de orde komen zijn: hoe creëer je een maatschappij waarin mensen zich graag voor elkaar willen inzetten? Welke invloeden ondermijnen de solidariteit en hoe kunnen we ons daartegen wapenen? Hoe hangt solidariteit samen met vertrouwen en wederzijds begrip?

Solidariteitsmonitor
Journalist Kustaw Bessems (Volkskrant) reageert in een korte rede op de lezing van Van Uhm. De presentatie is in handen van Sofie van den Enk, bekend van tv-programma’s als De Rekenkamer, Keuringsdienst van Waarde en Wie is de Mol? Tijdens de lezing maakt Achmea de eerste resultaten van de Solidariteitsmonitor bekend. De Achlumlezing wordt live in beeld gebracht op de internetsite van Omrop Fryslân.

Meer informatie en aanmelden
De Achlumlezing duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Lees hier het programma. Wil je de lezing in de kerk bijwonen? Meld je dan hier snel aan, want er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Parallel aan het programma in de kerk, worden ook sessies georganiseerd in vijf huiskamers in Achlum. Lees ook het volgende blog voor meer informatie.