Zeist,
14
september
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

NVPF en Achmea stimuleren doelmatig voorschrijven medicijnen in ziekenhuizen

​De NVPF (Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie) en Achmea hebben samen een kwaliteitsbeleid voor poliklinische apotheken ontwikkeld, waarin patiëntveiligheid, kwaliteit en doelmatig voorschrijven van medicijnen in ziekenhuizen centraal staat.

Nieuwe inzichten voor medisch specialisten
Marjolein Verstappen, directeur Zorginkoop bij Achmea: “Veel medicijnen worden voorgeschreven in ziekenhuizen. Ons initiatief past goed bij de campagne ‘Kwaliteit is ook doelmatigheid: schrijf bewust voor’ die de OMS eerder dit jaar heeft gelanceerd.” Onderdeel van het kwaliteitsbeleid is de mogelijkheid om ziekenhuizen en specialisten onderling te vergelijken op voorschrijfgedrag. Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft hiervoor in samenwerking met de OMS indicatoren ontwikkeld. Verstappen: “We geven de zorgverlener inzichten die tot nu toe niet beschikbaar waren. Medisch specialisten krijgen informatie over zichzelf maar ook van collega’s in het land. Zo ondersteunen we hen bij het maken van de juiste keuze. Uit ervaring met onder andere huisartsen, weten we dat hierdoor de kwaliteit van de zorg verbetert.”

Belangrijke rol voor medisch specialisten
In de visie van NVPF en Achmea kunnen poliklinische apothekers door hun inspanningen een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid, kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg aan hun patiënten. Met uiteraard een belangrijke rol voor de medisch specialisten. Zij bepalen niet alleen het medicijngebruik in het ziekenhuis, maar ook het medicijngebruik op de polikliniek en daarbuiten.