Zeist,
17
februari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Minister Bussemaker op werkbezoek bij Achmea

Op maandag 17 februari legt minister Jet Bussemaker van Onderwijs een werkbezoek af bij verzekeraar Achmea in Leiden. De bewindsvrouw gaat in de praktijk bekijken hoe het opleiden van volwassenen op de werkplek verloopt. Bij Achmea zijn momenteel zo’n 150 werknemers in de running om hun MBO-diploma te halen.

​Het bezoek maakt deel uit van de MBO Tour van minister Bussemaker. Zij reist momenteel langs verschillende MBO-instellingen om met mbo-studenten, docenten, schoolbestuurders en bedrijfsleven te spreken over hoe zij hun opleiding ervaren en aankijken tegen de huidige en toekomstige ontwikkelingen in het middelbaar beroepsonderwijs. Een van de thema’s is de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt De bewindsvrouw komt om te spreken met de werkgever, opleiders en vier medewerkers - in de leeftijd van 31 t/m 55 jaar - die deelnemen aan het traject.

Vergroten kansen
Bij Achmea is de combinatie van werken en leren succesvol in de praktijk gebracht. Daarom selecteerde de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO) deze plek als 'best practice' voor het werkbezoek van Bussemaker. Medewerkers van Achmea die nog geen MBO-opleiding hebben afgerond, worden gestimuleerd en ondersteund een erkend diploma te gaan behalen. Met een MBO-diploma vergroten werknemers namelijk hun kansen op de interne- én externe arbeidsmarkt. Achmea investeert met het ‘werkend leren’ in de langdurige en brede inzetbaarheid van haar medewerkers in alle leeftijdsfasen en opleidingsniveaus.

Monique van Dam (tweede van links) in gesprek met minister Bussemaker (uiterst rechts)

Werkplek is stageplek
Tijdens de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) worden werknemers persoonlijk begeleid door de NCOI Opleidingsgroep (lid van de NRTO) en krijgen ze een praktijkbegeleider toegewezen van Achmea. De werkplek is de stageplek. Er wordt ook gekeken naar de ervaring die werknemers al hebben opgedaan, de opleiding wordt dus op maat gemaakt. NCOI en Achmea richten het opleidingstraject zo efficiënt en flexibel mogelijk in, rekeninghoudend met de werkzaamheden van de medewerker en aansluitend bij de wensen van de werkgever.

Programma werkbezoek
Minister Jet Bussemaker (OCW) gaat op maandag 17 februari van 15.00 tot 15.55 uur in gesprek met Achmea, praktijkopleiders, medewerkers, HR-professionals en de private opleider NCOI. Het kantoor van Achmea bevindt zich aan de Dellaertweg 1, 2316 WZ te Leiden.