Zeist,
07
februari
2017
|
10:34
Europe/Amsterdam

“Mensen, condities en de juiste mindset”

Jeroen van der Veer, president-commissaris van ING en Philips

Een vierpartijencoalitie – niet ondenkbaar na komende verkiezingen - wordt niet de slagvaardige motor die we als economie en als samenleving nodig hebben, zegt Jeroen van der Veer in een gesprek met Achmea. De oplossingen moeten komen uit versnelde en versterkte groei van kleine bedrijven en het ontwikkelen van starters naar volwaardige ondernemingen. Daarbij zijn volgens Van der Veer drie aspecten van belang: mensen, condities en de juiste mindset.”

  1. Mensen - Onderzoek wijst uit dat voor de toekomstige samenleving vier op tien mensen een bètaopleiding zou moeten hebben: een IT- of een Stem-achtergrond: Science, Technology, Engineering and Mathematics. Als dat lukt hebben we de ideale mix met Alpha-geschoolden, want die moeten er ook zijn. In deze verhouding zie je weliswaar al enige verbetering ontstaan, maar we zijn er nog niet. Ik denk dat scholen meer kunnen doen om jonge mensen voor te lichten over de kansen die een studie biedt op een goede baan.Ook volwassenen moeten blijven leren. De technologie verandert zo snel dat niemand het zich kan veroorloven om na afronding van z’n studie te stoppen met leren. Kijk naar de huidige praktijk: we zien nu werkloosheid onder IT-programmeurs, terwijl er op andere terreinen grote tekorten zijn aan mensen in de informatica. Die eerste groep kan prima worden omgeschoold naar de tweede, maar dan moeten we daar wel de omstandigheden voor creëren.”
     
  2. Condities - We moeten als Nederland zo gunstig mogelijke randvoorwaarden realiseren om bedrijvigheid en ondernemerschap tot bloei te brengen. Eigenlijk zou ons uitgangspunt moeten zijn: we willen per sector bij de eerste vijf of zelfs eerste drie landen in Europa zitten. Dat zou enorm veel aantrekkelijke werkgelegenheid opleveren. En ja: daar hoort ook een gunstig fiscaal klimaat bij.Misschien nog wel belangrijker: start-ups en kleine bedrijven stimuleren om uit te groeien tot volwaardige ondernemingen. “Wat je nu ziet, is dat er volop startende ondernemingen zijn, gebaseerd op een prachtig idee. Maar zodra er een buitenlands bedrijf komt die het idee voor miljoenen wil kopen, cashen ze. Veel te vroeg ingekapseld in een groter bedrijf, verliezen de ondernemingen veel van hun potentie. Op die manier ontstaat er in ons land nooit een nieuwe Philips of een tweede Shell. Tegen het snelle geld doe je weinig, maar we kunnen ondernemers wel stimuleren om te blijven ondernemen en groeien. Met gunstige belastingcondities. En door research en innovatie beter toegankelijk te maken.”
     
  3. Mindset - als we stappen willen maken, moeten we individueel en als land zelf het heft in handen nemen. Meer denken vanuit eigen verantwoordelijkheid. Neem energievoorziening. De subsidies op windmolens en zonnepanelen zijn nu echt fors. Terwijl we ook zouden kunnen zeggen: heeft u een dak op het zuiden, dan zijn zonnepanelen verplicht. Neemt u ze niet dan betaalt u extra belasting. Het zou goed zijn als we minder subsidieverslaafd raken. Als ik Radio 1 aanzet, hoor ik vaak binnen tien minuten dat de overheid weer ergens extra voor moet subsidiëren. Die overheid mag van mij veel selectiever zijn, want al die regelingen en extraatjes betalen we uiteindelijk als maatschappij zelf. Laten we meer focus leggen op eigen initiatief van burgers en instanties. Dan kunnen meteen ook de belastingen omlaag. Dat leidt tot meer koopkracht en een wendbaardere samenleving. Kunnen we goed gebruiken bij het inspelen op technologische veranderingen.”
     

Lees het volledige interview met Jeroen van der Veer, president-commissaris van ING en Philips

Boilerplate

Welke versnellers en barrières zijn bepalend voor de toekomst van Nederland?

Aan de hand van deze vraag ging Achmea in gesprek met 26 bestuurders en wetenschappers uit de top van Nederland, onder wie Jeroen van der Veer, president-commissaris van ING en Philips. De gesprekken zijn gebundeld in het boek ‘De versnelde beweging’ dat op 23 november 2016 is gepresenteerd. Rode draad uit de interviews zijn 5 scenario’s: ‘Lenigheid’, ‘Aandacht voor samen’, ‘Regie op visie’, ‘Kennis en maken’ en ‘Ruim denken’