Zeist,
06
november
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Meerderheid Nederlanders: “Prima als zorgverzekeraar ziekenhuizen selecteert op prijs, kwaliteit en patiëntveiligheid”

​Meer dan de helft van Nederland is het ermee eens dat zorgverzekeraars ziekenhuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg selecteren aan de hand van prijs, kwaliteit en patiëntveiligheid. Maar ziekenhuizen helemaal uitsluiten ziet 32% liever niet.

​Dat blijkt uit onderzoek dat verzekeraar Achmea en De Persdienst lieten uitvoeren door GfK. Achmea is sinds 2012 met Nederlanders in gesprek op www.volgensnederland.nl én in huiskamers verspreid door het land. Gezondheid is een van de thema’s die worden besproken.

De aandacht van zorgverzekeraars voor de kwaliteit van ziekenhuizen en zorgverleners vult een belangrijke leemte op. Voor de gemiddelde Nederlander is het vaak ingewikkeld om de vergelijking te maken óf men heeft er gewoon geen zin in. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de Nederlanders niet kijkt naar de kwaliteit van een ziekenhuis of een specialist voordat zij een medische behandeling ondergaan. Een derde van de Nederlanders zegt niet te weten waar zij informatie over de kwaliteit van een arts of specialist kunnen vinden.
 
Patiëntveiligheid belangrijk
Als het gaat om de kwaliteit van zorg, worden patiëntveiligheid en wachttijden het meest belangrijk gevonden. Gastvrijheid en cijfers over de hoeveelheid uitgevoerde behandelingen worden het minst belangrijk gevonden. Cijfers over resultaten van uitgevoerde behandelingen worden wél door ruim een derde van Nederland belangrijk gevonden. Nederlanders vinden verder een duidelijke uitleg en veel ervaring de twee belangrijkste eigenschappen van een goede arts of specialist. Vriendelijkheid is het minst van belang.
 
Voor de beste zorg is men ook best bereid om iets verder te reizen: het onderzoek laat zien dat bijna driekwart van de Nederlanders bereid is om naar een ziekenhuis te gaan op 50 kilometer afstand van de eigen woonplaats als daar de beste behandeling wordt gegeven.