Zeist,
14
juni
2017
|
18:36
Europe/Amsterdam

Huur je een nieuw appartement in (bijna) hartje Utrecht…

...kun je meteen gebruikmaken van een elektrische auto. Sympathiek initiatief van Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Drie elektrische auto´s staan er op de parkeerplaats van het nieuwe 70 appartementen tellende complex aan de Oudenoord in Utrecht. Aangeboden door Syntrus Achmea en We Drive Solar. “Geen woningverhuurder die ons dit na doet”, zegt projectontwikkelaar Robert Koene.

Huurders kunnen een abonnement afsluiten voor het gebruik van de Renault Zoë. De auto’s worden opgeladen via 115 zonnepanelen op het dak van het complex. Een volle batterij is goed voor 300 kilometer.

Leefbaarheid in stad te vergroten

Daarmee helpt Syntrus Achmea RE&F om duurzame mobiliteit in Utrecht een impuls te geven en de leefbaarheid in de stad te vergroten. Dat is op zichzelf hartstikke mooi maar levert het ook iets op voor onze klanten, lees: de pensioenfondsen voor wie Syntrus in vastgoed belegt?

“De auto’s verhogen de verhuurbaarheid van de woningen en dat betekent een extra zekerheid dat het vastgoed rendement gaat opleveren”, zegt Robert. Maar eerlijk is eerlijk, ook zonder elektrische auto’s ziet het met de verhuurbaarheid in Utrecht centrum wel goed. Alle appartementen in het nieuwe complex waren al verhuurd voor oplevering.

Syntrus heeft (nog) geen financiële targets voor dit initiatief. “We zijn erin gestapt na een tip van collega Liesbeth van der Kruit van MVO, omdat het een gaaf concept is”, zegt Robert. “We bouwen hiermee onze core business uit met vernieuwende aanvullende diensten.”

En de ambities rijken verder dan alleen schone kilometers stimuleren.

Bedoeling is dat de batterijen van de auto’s straks worden ingezet voor de energievoorziening in de wijk. Daar heb je natuurlijk wel wat meer auto´s voor nodig. Eerste stap nu is dat de batterijen van de drie Renaults worden gebruikt om de algemene ruimten in het appartementencomplex te verlichten. Verwachting is dat dit eind 2017 mogelijk moeten zijn.

Misschien wel dé toekomst voor steden

“Dit is een proeftuin voor een nieuwe, duurzame mobiliteit gekoppeld aan wonen”, zegt Robert. “Misschien wel dé toekomst voor steden waarin parkeerplekken schaars zijn en benzine en dieselauto’s steeds meer worden geweerd. Het kost ons nu niets en we verdienen er ook nog niets aan. Maar we leren er veel van.”

En natuurlijk zou het zou mooi zijn als het straks ook direct iets oplevert voor de institutionele beleggers voor wie Syntrus Achmea RE&F het vermogen beheert. Een mogelijk verdienmodel is dat het abonnement van de auto straks bij de huur is inbegrepen, en dat daarmee de huuropbrengst wordt verhoogd.

Iets om verder te onderzoeken bij het volgende project in Utrecht: de ontwikkeling van het voormalig Belastingkantoor waar straks 287 huurwoningen worden aangeboden met maar liefst 144 parkeerplaatsen en dus voldoende plek voor nog veel meer elektrische auto’s in Utrecht.

“We zitten aan het begin van iets nieuws”, zegt Robert, “Wij zijn de eerste institutionele belegger die dit doet. Die voorsprong is al veel waard.”

Bekijk ook de vlog: