Zeist,
18
juli
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

EYOF-toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband: ‘Iedereen moet kunnen sporten’

Pieter van den Hoogenband begon zijn zwemcarrière op het Europese Jeugd Olympisch Festival (EYOF). Dat leidde voor hem naar goud op de Olympische Spelen. Nu is hij toernooidirecteur van het EYOF. Om kinderen enthousiast te krijgen voor sport. “Cruciaal is: worden wie je bent.” Achmea is official partner van het sportevenement.

Wat heeft EYOF voor jou gedaan?
"EYOF is voor mij een cruciaal toernooi geweest. In 1993 deed ik mee aan de tweede editie in Valkenswaard. Ik was toen 15, een leeftijd waarop je persoonlijkheid zich vormt. Ik zat daar tussen gelijkgestemden, dat voelde goed. Tussen jongeren voor wie sport net zo belangrijk was als voor mijzelf. En die ook het maximale uit hun talent wilden halen. Ik heb veel gouden medailles gehaald, maar bij EYOF is het allemaal begonnen.

Leven voor de sport …
“Ja. Mijn wekker ging elke dag om 4.30 uur, voor school ging ik dan zwemmen. Mijn klasgenoten begrepen dat niet. Tot ze me kwamen aanmoedigen bij het zwemmen tijdens de Europese Jeugd Olympische Spelen. Toen konden ze zien waar ik al die tijd mee bezig was. En waarom ik bepaalde keuzes maakte: geen drank, geen feestjes en geen sigaretten. Door de sport voelde ik me geaccepteerd en heb ik zelfvertrouwen gekregen. Dat is cruciaal: worden wie je bent.”

Hoe wil je na dit toernooi jongeren stimuleren om te sporten?
“Mijn focus ligt nu op EYOF zelf. Hierna wil ik de sportdagen rond andere toptoernooien organiseren, zoals we ook met de Achmea High Five Challenge hebben gedaan. Bijvoorbeeld trainingskampen en clinics. Nu hebben 18.000 kinderen meegedaan aan de Achmea High Five Challenge en zijn daar enthousiast geworden voor sport. Dat geeft me veel voldoening.

Heb je al opvolgers gespot?
Ik bezoek zoveel mogelijk wedstrijden van alle sporten. Het pure van de jonge sporters vind ik geweldig. Zwemster Marrit Steenbergen en judoka Amber Gersjes zijn erg goed. Ze kunnen heel goed sporten en erover vertellen. Ik zie ze daarom als ambassadrices van de sport.

Hoe vind je de samenwerking met Achmea?
Als oud-sporter vind ik het fantastisch dat Achmea zich als sponsor zo inzet voor de sport. Het is een geweldige manier om mensen bij elkaar te brengen en de jeugd te inspireren. Ik zie dat sport als een rode draad door Achmea heen loopt. Danny van der Eijk van de Raad van Bestuur is bijvoorbeeld een goede hardloper geweest. Daar kan ik goed met hem over praten. En veel medewerkers hebben zich ingezet als vrijwilliger voor het EYOF, daarvoor wil ik ze bedanken.”

Zwem je zelf nog wel eens?
“Ik zwem twee keer in de week, omdat ik op 8 september meedoe aan de Amsterdam City Swim. Het gaat me nu niet meer om goud, maar fit blijven is wel heel belangrijk voor me. Sporten is gewoon een gezonde manier van leven: iedereen zou het moeten doen.”