Zeist,
04
april
2018
|
19:58
Europe/Amsterdam

En daar sta je dan met al je diploma's. En je autisme...

Hij deed er vier jaar over om ergens aan de bak te komen. Nu werkt Auke Westerhof op het Monitoring & Control Center (MCC) bij Achmea in Leeuwarden. Een baan vinden met autisme: het leek even ijzer met handen breken. Maar een brief zorgde uiteindelijk voor de doorbraak. 

Dat Auke een gymnasiumdiploma had en meerdere studies gevolgd, maakte weinig verschil. Bij alle werkgevers die hij aanschreef bleef de deur gesloten. Wat ook niet in zijn voordeel werkte: het waren de nadagen van de crisis. “Bij elke sollicitatie moest ik opboksen tegen een paar honderd mensen. Ik viel continu tussen wal en schip en dat is lastig zwemmen.”

Brief aan minister Asscher
Van 31 maart t/m 7 april is het Autismeweek. De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) vraagt extra aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Het thema is ‘Luisteren naar Autisme’.

Laten we verder luisteren naar Auke.

“Het was mijn moeder die er eigenlijk voor zorgde dat ik vorig jaar op gesprek kon bij Achmea. Toen ik vier jaar thuis had gezeten en er geen enkel uitzicht was op een baan, was voor haar de maat vol. Ze schreef een brief aan oud-minister Asscher van Sociale Zekerheid en Werkgelegenheid, waarin ze mijn situatie uitlegde.”

Baan aangeboden
“Wonder boven wonder leidde de brief ertoe dat ik via omwegen bij Achmea werd uitgenodigd voor een gesprek. Mijn jobcoach Nynke Wierenga vertelde dat ik op gesprek mocht en in eerste instantie kon ik het niet geloven. Toch ben ik op gesprek gegaan en tot mijn verbazing kreeg ik meteen een baan aangeboden.”

Dat Auke bij Achmea aan het werk kon, was ook te danken aan Lammert Beuneker, teammanager van het MCC. Hij zag gelijk het potentieel van Auke. “Binnen Achmea is er beleid gemaakt op het aan boord halen van mensen met een beperking en dat paste ook goed in mijn visie. Overigens zie ik het niet echt als een beperking, maar meer als een andere kwaliteit.”

Diversiteit versterkt het geheel
In het gesprek dat Lammert met Auke had was er direct een klik en wisten wij dat hij goed bij ons zou passen. Ik houd ervan om diversiteit binnen het team te hebben omdat je daarmee het geheel en elkaar versterkt. We wisten ook dat het van de omgeving en ons iets zou vragen, maar gelukkig hebben een collega die ervaring heeft met vergelijkbare situaties. Zij zou ook de coaching van Auke op zich nemen en dus waren wij er snel uit.”

Aandacht voor en luisteren naar elkaar
De eerste weken dat Auke aanwezig was in het M&CC, was het wennen. Voor alle partijen. En nog wel komt het voor dat er een gesprekje nodig is om wrijvingen weg te nemen. Maar verder bevalt het goed, van beide kanten. Auke: “Ik ben vooral blij met de coaching die ik kreeg van een collega. Ze werkt nu op een andere afdeling, maar zij was voor mij van grote waarde. Als ik ergens mee zat, kon ik altijd bij haar aankloppen.”

Ook Lammert is heel tevreden. “Wat ik mooi vind is dat het team om Auke heen ook leert hoe je omgaat met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je komt daardoor je eigen grenzen tegen en verlegt die. Dat is goed om te zien, ook al omdat het ook de andere kant op werkt. Auke leert ook weer van hen. Het is mooi dat het zo werkt.”

Ondanks het feit dat het beleid van Achmea gericht is op het aan boord halen van mensen met een beperking, zou Lammert graag zien dat die mensen makkelijker te vinden zijn. “Bij de reacties die wij krijgen op vacatures zit in de regel niemand met een beperking. Het zijn allemaal mensen die solliciteren langs de reguliere weg.”

Beter vindbaar in kaartenbak van UWV
“Het zou fijn zijn als álle werkzoekenden te vinden zijn in de ‘kaartenbakken’ van UWV, gemeenten en bedrijven. Wij hebben geluk gehad dat Nynke daar wel zicht op had, maar dat is echt nog een uitzondering.” Uitzondering of niet, Auke is blij met zijn werk bij Achmea en Achmea is blij met Auke.

Achmea zoekt meer mensen zoals Auke die op basis van hun talent aan de slag willen. Voor meer informatie: kijk op de website Achmea Inclusief of mail aan esther.verstraaten@achmea.nl.