Zeist,
03
oktober
2022
|
16:19
Europe/Amsterdam

Contact tussen slachtoffer en veroorzaker verkeersongeval helpt bij emotioneel herstel

Praktijkervaring van Achmea verwerkt in nieuwe Toolkit Contact Helpt

Met elkaar praten over een verkeersongeval helpt slachtoffers en veroorzakers bij de verwerking en herstel. Maar contact zoeken met de ander is niet altijd makkelijk. Achmea helpt klanten daar sinds anderhalf jaar bij. We zijn blij dat onze praktijkervaring nu is verwerkt in de nieuwe Toolkit Contact Helpt die het Verbond van Verzekeraars afgelopen vrijdag lanceerde. In deze toolkit vinden schadebehandelaars, belangenbehartigers en andere professionals informatie en tips om slachtoffers en veroorzakers te helpen, en te verwijzen naar contacthelpt.nl.

Mensen hebben na een ongeval vaak veel vragen. Zowel veroorzakers van een ongeval, slachtoffers als nabestaanden. Wat is er precies gebeurd? Hoe gaat het met de ander? Weet de ander wat de impact is voor mij? Mag ik excuses aanbieden? Contact met elkaar kan rust geven. Je krijgt antwoord op je vragen. Voor veroorzakers is het contact net zo belangrijk als voor het slachtoffer. Het helpt om het ongeluk te verwerken en om te gaan met hun eventuele schuldgevoel. Op de website contacthelpt.nl vinden ze persoonlijke ervaringen van contact met elkaar. Verder vinden ze tips en praktische informatie om contact te leggen, of hulp bij het leggen van contact. Om zo de drempel tot contact te verlagen.

“We willen mensen na een ongeluk helpen hun leven weer op te pakken”
“Een verkeersongeval is heel ingrijpend”, vertelt Serva Dollenkamp, business change manager bij Achmea Personenschade. “We willen mensen in deze onzekere situatie weer perspectief geven. Dat doen we door te helpen bij de eerste praktische zorgen, met financiële vergoedingen, maar ook door te helpen bij hun emotionele herstel. Voor slachtoffers én veroorzakers. Klanten geven aan dat ze hier behoefte aan hebben. En we zien in de praktijk dat het hen helpt. Kijk naar het verhaal van Manon. We hebben ondertussen honderden verwijzingen gedaan.”  

Goed dat we onze krachten bundelen om mensen ook bij emotioneel herstel te helpen
Serva Dollenkamp: “Wij zijn blij met de toolkit voor de hele letselbranche. Als initiatiefnemer hopen we dat alle spelers in de markt gaan wijzen op contacthelpt.nl. Zo bundelen we onze krachten en kunnen we meer mensen bereiken. En dus meer mensen helpen.”

Ervaringsverhaal: “Het hele beeld van de nare man is verdwenen. Ook dankzij het gesprek.”
Bekijk het ervaringsverhaal van Manon, die contact had met de veroorzaker van haar verkeersongeval. Dat contact heeft Manon enorm geholpen in de verwerking van haar ongeluk.