Zeist,
24
april
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea: vroegtijdig helderheid contracten ziekenhuizen

“Verzekerden moeten eind 2013 goed geïnformeerd een bewuste keuze kunnen maken voor hun zorgverzekering. Daar hebben we elkaar voor nodig.” Die boodschap bracht Wout Adema, directeur Medisch Specialistische Zorg bij Achmea, vandaag tijdens een bijeenkomst met ziekenhuizen over de zorginkoop voor 2014. “Om op tijd helderheid te kunnen bieden aan onze verzekerden in welk ziekenhuis zij terecht kunnen voor welke behandeling, starten de inkoopgesprekken voor 2014 nu al.”

Rode draad bij de inkoop is dat de zorg met behoud of verhoging van kwaliteit, vaak ook goedkoper kan. Er is een aantal behandelingen benoemd waarbij extra kritisch gekeken zal worden welke ziekenhuizen deze behandelingen het best kunnen uitvoeren, zoals heup-/knievervanging en staaroperaties.
Daarnaast kan bij een aantal aandoeningen wat Achmea betreft een deel van de zorg plaats vinden in de eerste lijn (zoals huisartsen) in plaats van in een ziekenhuis. Zo komt de zorg dichter bij de patiënt en wordt deze ook goedkoper, met behoud van kwaliteit. Het gaat onder andere om - delen van de - zorg bij diabetes, verloskunde, revalidatie, spoedzorg en kankerzorg.
 
“We dagen ziekenhuizen uit na te denken waar ze goed in zijn en daarin op kwaliteit en prijs echt onderscheidend te zijn ten opzichte van aanbieders die hier minder goed in zijn. Dat levert voor verzekerden ook de beste zorg op,” aldus Adema.
 
Gevolg voor verzekerden is, dat zij volgend jaar wellicht niet in elk ziekenhuis terecht kunnen voor elke behandeling, maar dat zij er wel op kunnen vertrouwen dat de zorg van optimale kwaliteit is en de zorgpremie betaalbaar blijft.