Zeist,
06
juli
2018
|
08:30
Europe/Amsterdam

Achmea verhoogt voorziening PZU belastingzaak na uitspraak Gerechtshof

Achmea heeft de voorziening voor de fiscale afwikkeling in Nederland van de ontvangen vergoeding voor de desinvestering van haar belang in de Poolse verzekeraar PZU verhoogd met 35 miljoen euro naar in totaal 233 miljoen euro. De verhoging volgt op een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, waarbij Achmea deels in het gelijk is gesteld. Op basis van de uitspraak valt een groter bedrag van de PZU-afwikkeling onder de vennootschapsbelastingheffing dan waar bij de vorming van de voorziening in eerdere jaren voorzichtigheidshalve rekening mee is gehouden.

Achmea verschilt van inzicht met de Belastingdienst over de fiscale afwikkeling in Nederland van de ontvangen vergoeding rond de desinvestering van het belang in PZU, in de jaren 2009 en 2010. De overeenkomst met de Poolse overheid leidde destijds voor Achmea tot een totale opbrengst van circa 4,2 miljard euro. Het verschil van inzicht met de Belastingdienst handelt over de belastbaarheid van een bedrag van circa 1,2 miljard euro. Volgens Achmea dient dit bedrag te zijn vrijgesteld van Nederlandse vennootschapsbelastingheffing. Volgens het Gerechtshof is van dit bedrag van circa 1,2 miljard euro een bedrag van 248 miljoen euro vrijgesteld van vennootschapsbelastingheffing.

Achmea bestudeert de uitspraak van het Gerechtshof en besluit later of het hiertegen in cassatie gaat bij de Hoge Raad. De impact van de verhoogde voorziening wordt verwerkt in de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar.

Boilerplate

Achmea is het coöperatieve moederbedrijf van bekende verzekeraars, waaronder Centraal Beheer, Zilveren Kruis, Interpolis, Avéro Achmea, OZF, Inshared, De Friesland Zorgverzekeraar en FBTO. Samen vormen zij de grootste verzekeringsgroep van Nederland met circa 14.500 medewerkers in Nederland. Achmea heeft een coöperatieve achtergrond waarbij de belangen van klanten, partners, medewerkers en kapitaalverschaffers in balans zijn. Klanten van Achmea legden in 2017 circa 20 miljard euro aan premiegeld in. Achmea is in Nederland marktleider op het gebied van schade- en zorgverzekeringen. Ook biedt het inkomensverzekeringen en met onder meer het Centraal Beheer APF een goed inkomen voor later. De vermogensbeheerder Achmea Investment Management heeft meer dan 120 miljard euro aan assets under management. Via onder meer Centraal Beheer en Woonfonds biedt Achmea hypotheken. Naast Nederland, is Achmea ook internationaal actief in vijf andere landen.