Zeist,
03
september
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea steunt 'Week van de Alfabetisering'

​Maandag 3 september geven diverse lijsttrekkers, onder wie Diederik Samsom, Jolande Sap en Alexander Pechtold, samen met Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet en minister van OCW Marja van Bijsterveldt, rond 13.00 uur het officiële startsein voor de Week van de Alfabetisering.

Verzekeraar Achmea ondersteunt dit initiatief van harte en heeft daarom ook dit keer haar naam verbonden aan de Persoonlijkheidsprijs voor een persoon die zich het afgelopen jaar bijzonder heeft ingezet voor de aanpak van laaggeletterdheid. In Nederland kunnen ongeveer 1,5 miljoen volwassenen onvoldoende lezen en schrijven.

Alfabetiseringsprijzen
In de Statenpassage van de Tweede Kamer gaan de politici in gesprek met MBO-studenten, voormalig laaggeletterden, Kamerleden en afgevaardigden vanuit gemeenten, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Zij praten onder andere over het belang van geletterdheid voor een volwaardige deelname aan de samenleving.

Tijdens deze lunchbijeenkomst worden ook de kanshebbers op de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2012 bekend gemaakt. Journalist Paul Witteman is voorzitter van de vakjury. Samen met zijn collega juryleden Geert ten Dam (UvA), presentatrice Lucille Werner, Walter Annard (Achmea) en Jeanette Noordijk (ministerie van OCW) maakt hij bekend welke acht organisaties en personen (verdeeld over vier categorieën) gaan strijden om de felbegeerde prijzen. De vier prijzen, waaronder dus de Achmea Persoonlijkheidsprijs, worden zaterdag 8 september in Duinrell uitgereikt door prinses Laurentien, bestuursvoorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven.

Achmea Persoonlijkheidsprijs
Achmea, sinds 2009 lid van de Stichting Lezen & Schrijven, ondersteunt de aanpak van laaggeletterdheid van harte. Als verzekeraar met miljoenen klanten kunnen wij een natuurlijke rol spelen bij het aanpakken van dit grote maatschappelijk probleem. Wij willen dat onze klantcommunicatie duidelijk en begrijpelijk is. Een eerste stap hierin is dat we streven naar taalniveau B1. Daarom herschrijven wij onze polisvoorwaarden, klantbrieven en internetteksten. Ook bieden we steeds meer informatie op maat aan, zodat we onze klanten niet vermoeien met informatie die niet voor hen geldt.

Week van de Alfabetisering
De Week van de Alfabetisering wordt georganiseerd door de Stichting Lezen & Schrijven. In deze week, die tot en met zondag 9 september duurt, wordt door heel Nederland stilgestaan bij laaggeletterdheid en de problematiek die dit onderwerp met zich meebrengt. In deze week worden in heel Nederland door verschillende organisaties ongeveer vierhonderd activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van lezen, schrijven en taal.

Voor meer informatie: www.weekvandealfabetisering.nl