Zeist,
19
december
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea sterkste stijger VBDO met beleggingsbeleid

Achmea is de grootste stijger in een onderzoek onder Nederlandse verzekeringsmaatschappijen naar hun duurzaam beleggingsbeleid. Het onderzoek is uitgevoerd door de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO).

De VBDO nam dit jaar voor de derde keer het beleggingsbeleid onder de loep van alle verzekeraars die in Nederland actief zijn. Achmea krijgt een speciale vermelding in het VBDO-rapport omdat het bedrijf de grootste sprong voorwaarts maakte (van de tiende naar de vijfde positie). In totaal zijn dertig in Nederland actieve verzekeraars onderzocht.

Engagement en ESG-criteria
De VBDO noemt met name de inzet van 'engagement' bij het beleggingsbeleid van Achmea positief. Met ons engagementbeleid gaan we actief met bedrijven in gesprek om ze bewust te maken van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld als ze een slecht sociaal beleid voeren, milieuregels overtreden of gebruikmaken van kinderarbeid.

Ook noemt de VBDO het toepassen van de 'ESG-criteria' bij beleggingsbeslissingen over een deel van de staatsobligaties als een positief punt bij Achmea. ESG-criteria zijn duurzaamheidscriteria op basis van milieu, sociale en corporate governance-aspecten.

Duurzame criteria
Tot slot presteert Achmea bovengemiddeld bij beleggingen in direct vastgoed. Bij de keuze om te investeren in onroerend goed wordt actief gekeken naar duurzame criteria, ook bij het onderhoud ervan, aldus de VBDO.

Naast lof, heeft de VBDO ook kritiek op de sector. Bij de helft van de onderzochte maatschappijen ziet de VBDO nog helemaal geen aandacht voor duurzaam beleggen.

U kunt hier het persbericht (PDF) downloaden.