Zeist,
11
mei
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea spoort miljoenen aan onrechtmatige ziekenhuisdeclaraties op

Achmea heeft 6 miljoen euro teruggehaald aan onrechtmatige ziekenhuisdeclaraties van zogenaamde klinische eendaagse dbc’s. Dat meldt de verzekeraar vandaag in RTL Nieuws.

Sommige ziekenhuizen rekenen een complete opname dag soms met overnachting - een zogenaamde eendaagse klinische dbc – terwijl de patiënt maar een paar uur in het ziekenhuis is geweest. Achmea kwam hier na een controle achter. “Dit is premiegeld van onze verzekerden. Geld dat onnodig of onterecht bij zorgverleners terechtkomt, kan niet worden uitgegeven aan waarvoor het bedoeld is, namelijk het verlenen van zorg aan onze verzekerden”, aldus de verzekeraar.

Controle

Achmea voert intensieve controles uit of de zorg die een ziekenhuis factureert daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. “Hier komen we achter door bijvoorbeeld ziekenhuizen met elkaar te vergelijken. Als opvalt dat ze in verhouding tot andere ziekenhuizen veel klinische eendaagse dbc’s hebben gedeclareerd ten opzichte van het totaal aantal klinische dbc’s, dan is dat voor ons reden om hierover een gesprek met de ziekenhuizen te voeren”.

Inzicht in nota’s

Verzekerden van de zorgverzekeraars van Achmea, waaronder Zilveren Kruis en Agis, kunnen zelf (online) nagaan welke zorg de zorgverzekeraar voor hen betaalt. “We krijgen signalen van onze verzekerden die vraagtekens hebben bij de hoogte van declaraties en dat bij ons aankaarten. Alle signalen nemen we zeer serieus”.

Niet overnacht, wel gefactureerd

Een concreet voorbeeld: een man komt met pijn op de borst in het ziekenhuis. Er wordt een hartfilmpje gemaakt en bloed geprikt. Er blijkt niets ernstigs aan de hand en de man mag na een paar uur weer naar huis. Gemiddeld had het ziekenhuis hiervoor een paar honderd euro mogen declareren. Maar het ziekenhuis factureert een duurdere dbc die gemiddeld enkele duizenden euro’s kost onder andere voor een ziekenhuisopname met overnachting, terwijl de man niet in het ziekenhuis heeft overnacht.