Leusden,
23
juli
2014
|
12:59
Europe/Amsterdam

Achmea ondersteunt de ontwikkeling van medicijnen door artsen en apothekers

Achmea gaat artsen en apothekers ondersteunen die zelf medicijnen ontwikkelen. Hiervoor is geld uit ons innovatiefonds beschikbaar. Een voorbeeld van zo’n medicijn was dinsdagavond één van de onderwerpen in het tv-programma ‘AltijdWat!’.

Het gaat om het middel medicijn Rhenium-188-HEDP dat effectief blijkt als pijnbestrijder bij uitzaaiingen van prostaatkanker. Er is zeven jaar aan gewerkt door artsen en een apotheker van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Patiënten zijn heel tevreden over het middel: het werkt snel, eenvoudig en langdurig. Het medicijn is snel beschikbaar en goedkoop, en kent weinig bijwerkingen. Meander Medisch Centrum is het enige ziekenhuis in Nederland dat patiënten met dit middel behandelt en het enige ziekenhuis in Europa dat Rhenium-188-HEDP voor patiënten met botuitzaaiingen produceert. Met hulp van Achmea.

Geneesmiddelen goedkoper produceren
“Achmea wil dat haar klanten toegang hebben tot de voor hen meest geschikte medicijnen”, zegt Alexander Bybau. Hij is zorginkoper Intramurale & Poliklinische farmacie bij Achmea. De ontwikkeling en productie van deze medicijnen mag niet in gevaar komen door de stijgende kosten van dure geneesmiddelen. Daarom maken we productie en toepassing van deze medicijnen mogelijk. Deze investeringen leiden er soms toe dat dure geneesmiddelen veel goedkoper geproduceerd kunnen worden doordat ziekenhuizen ze zelf maken. Dit middel is daarvan een goed voorbeeld wat Achmea mogelijk maakt.”

Uitzending ‘Altijd Wat!
Het tv-programma volgt een patiënt en er komen drie specialisten en manager Farmacie van Achmea aan het woord.