Zeist,
07
mei
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea: niet bijbetalen voor second opinion

​De second opinion moet in het basispakket blijven en patiënten hoeven niet mee te betalen. Achmea reageert hiermee op uitspraken van de Orde van Medisch Specialisten dat patiënten moeten meebetalen aan een second opinion. Ben Crul, senior medisch adviseur bij Achmea: “Een second opinion hoort bij een goede service voor onze verzekerden. Een second opinion leidt vaak tot meer gemoedsrust bij verzekerden en kan in sommige gevallen leiden tot gezondheidswinst en lagere kosten als direct de goede behandeling wordt gestart. Er is echter wel doelmatigheidswinst te behalen”.

​Discussie over toegevoegde second opinions

In Nederland is het aantal second opinions de laatste jaren sterk toegenomen. Het blijkt dat in vijf procent van de gevallen een diagnose of voorgestelde behandeling aangepast wordt na beoordeling door een tweede arts. Het is de vraag of de schaarse capaciteit van specialisten moet worden ingezet om deze grote aantallen second opinions uit te voeren en of deze kosten volledig vanuit de basisverzekering moeten worden gefinancierd. Uit een enquête van de Vereniging voor Arts en Auto (VvAA) onder medisch specialisten blijkt dat ruim 60% van hen – uit kostenoverweging – wil dat second opinions uit het basispakket verdwijnen. Het televisieprogramma AltijdWat! besteedt hier vanavond aandacht aan. Achmea reageert in de uitzending.

Second Opinion ‘Light’

Leveren de second opinions niet te veel werkdruk op voor medisch specialisten? En moeten de kosten ervan volledig vergoed worden uit de basisverzekering? Achmea ziet wel degelijk de toegevoegde waarde van een second opinion en werkt aan het idee van een second opinion light versie. Crul: “Vertrouwen van patiënten in de voorgestelde behandeling kan zeer waardevol zijn en nodeloze diagnostiek en bijvoorbeeld ‘shoppen’ voorkomen. Achmea denkt na over een lichtere en goedkopere variant. De second opinion light biedt klanten de mogelijkheid om laagdrempelig en snel deskundig advies te krijgen van arts over de gestelde diagnose en behandelplan (online en/of telefonisch). De artsen die de second opinion light leveren zijn gepensioneerd, hebben wel hun BIG-registratie, en zijn aangesloten bij een artsennetwerk”.
 
Meer weten over de second opinion light, kijk dan NCRV AltijdWat!, dinsdag 7 mei, 21.20 uur, Nederland 2.