Zeist,
12
oktober
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea High Five Challenge van start gegaan

​Het European Youth Olympic Festival (EYOF) Utrecht 2013 en Achmea hebben rond het middaguur het officiële startsein gegeven voor de Achmea High Five Challenge. Dit programma is gericht op het in beweging brengen van de jeugd en bestaat uit verschillende ‘side-events’, die vanaf nu tot en met de zomer van 2013 in heel Nederland worden georganiseerd. De animo voor deze evenementen is groot: zo is nu al bekend dat ruim 11.000 kinderen gaan deelnemen aan de Sportdagen in juni 2013.

Urban Tour
EYOF-toernooidirecteur Pieter van den Hoogenband gaf in De Uithof het startsein voor de Achmea High Five Challenge. Dit omvangrijke programma bestaat uit negen evenementen, zoals de Urban Tour, de genoemde Sportdagen en een Fakkelestafette. De Urban Tour, een rondreizend sportevenement waarbij kinderen de ‘urban varianten’ van de EYOF-sporten kunnen beoefenen, was 12 oktober te zien en te beleven op De Uithof. Rinda den Besten, voorzitter van de Stichting EYOF Utrecht 2013 en wethouder sport in Utrecht, is enthousiast: “Door mee te doen aan de Urban Tour kunnen kids op een uitdagende en speelse manier hun eigen talent ontdekken. Hiermee kunnen we de jeugd in heel Nederland het Olympische gevoel laten ervaren. Het is extra mooi dat het in Utrecht begint.”

Gezonde samenleving
Het EYOF Utrecht 2013 heeft official partner Achmea geïnspireerd tot het investeren in de breedtesport. De Achmea High Five Challenge laat de jeugd kennis maken met sport en hun eigen talenten, met als doel dat ze aan het sporten blijven. Zo streven EYOF Utrecht 2013 en Achmea naar een blijvend effect van het festival. Danny van der Eijk, lid van de Raad van Bestuur van Achmea, legt uit: “Het in beweging brengen en houden van mensen is belangrijk, ook voor ons. Daarvoor gebruiken we sport als middel. Sport zorgt niet alleen voor beweging, maar ook voor verbinding. Op die manier zijn meer mensen bij de samenleving betrokken, waardoor hun sociale positie verbetert en zij gezonder én vitaler leven. En last but not least leren zij hun talenten te ontdekken, waardoor zij met meer zelfvertrouwen in het leven kunnen staan. Achmea neemt haar verantwoordelijkheid door actief bij te dragen aan een gezonde samenleving voor alle Nederlanders, nu en in de toekomst. Dat er zich voor de Sportdagen nu al ruim 11.000 scholieren uit heel Nederland hebben aangemeld is natuurlijk prachtig.”

Edith Bosch EYOF-ambassadeur
Edith Bosch is vandaag gepresenteerd als ambassadeur van het EYOF Utrecht 2013. De judoka nam vier maal deel aan de Olympische Spelen en won vele medailles, waaronder brons in Londen. In 1995 deed Edith mee aan het EYOF in Bath (Engeland) en zij kan zich dit nog levendig herinneren. “Mijn deelname aan het EYOF was een belangrijk moment in mijn sportcarrière. In Bath maakte ik kennis met het Olympische gevoel en dat motiveerde mij enorm. Ik kijk uit naar het EYOF in Utrecht en ga vol enthousiasme de boodschap ‘Celebrate talent’ verspreiden.” De Utrechtse sporttalenten Tara van der Post (handbal), Vivienne Buunen (basketbal) en Lotte Braat (turnen) zijn vrijdag eveneens aanwezig om samen met Edith en Pieter het officiële startsein te geven voor de Achmea High Five Challenge.

Olympisch Vuur in Stadion Galgenwaard
Het EYOF Utrecht 2013 is een evenement met Olympische tradities. Vandaag is bekend gemaakt dat de openingsceremonie op 14 juli 2013 plaatsvindt in Stadion Galgenwaard. Van den Hoogenband is enthousiast: “Stadion Galgenwaard heeft de allure die een Olympisch evenement als het EYOF verdient. We gaan er alles aan doen om het stadion tot de nok toe gevuld te krijgen. Met al het enthousiasme dat ik in Utrecht en in mijn eigen omgeving ervaar, kijk ik met veel plezier uit naar het moment waarop het Olympisch Vuur wordt ontstoken in de Galgenwaard.”

Over EYOF Utrecht 2013
Op 14 juli 2013 wordt in Utrecht het Olympisch vuur ontstoken voor het EYOF. Tot en met 19 juli gaan 2.700 sporters tussen 13 en 18 jaar uit 49 Europese landen in 9 sporten op 7 locaties de strijd met elkaar aan. Voor topsporttalent vormt dit evenement vaak het voorportaal van de Olympische Spelen. Daarnaast is het festival een grote inspiratiebron voor jongeren. Het biedt jong talent een podium om te schitteren op sportief, cultureel of educatief gebied. Het organiseren van dit multisportevenement past in de Olympische ambitie van 2028. Verzekeraar Achmea is official partner van het evenement. Zie ook: www.utrecht2013.com.