Zeist,
29
januari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Achmea biedt alternatief voor Ranbaxy medicijnen

Afgelopen week zijn de medicijnen van de producent Ranbaxy in het nieuws geweest. Medicijnen uit de Indiase fabrieken van Ranbaxy mogen de Verenigde Staten niet meer in. In Nederland zijn die medicijnen gewoon op de markt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in Nederland bewaakt de veiligheid van een geneesmiddel. De Inspectie controleert daarom fabrikanten, importeurs en groothandels. Recent heeft de Inspectie besloten dat de huidige voorraden van Ranbaxy die op dit moment in Nederland aanwezig zijn, afgeleverd mogen worden. Gebruikt u toch liever een medicijn van een andere fabrikant? Dan biedt Achmea u deze mogelijkheid.​

Geen direct gezondheidsrisico
De Inspectie heeft ons laten weten dat er geen sprake is van een direct gezondheidsrisico. Daarom vindt ze het op dit moment niet noodzakelijk verdergaande maatregelen te treffen; zoals het terughalen van al afgeleverde Ranbaxy geneesmiddelen. 

Wat betekent dat voor u?
De meeste door ons gecontracteerde apothekers (75%) bepalen zelf welk medicijn de klant krijgt. Deze apotheker mag zelf alternatieven voor de Ranbaxy-medicijnen voorstellen. Overlegt u met uw apotheker welke mogelijkheden er zijn. De overige apothekers waar we een contract mee hebben (25%), heeft er mee ingestemd om de medicijnen die wij voorstellen, aan klanten te leveren. Op deze lijst staan twee middelen die zijn gemaakt met grondstoffen uit de Indiaase Ranbaxy-fabriek, namelijk Atorvastatine 10 mg en Atorvastatine 40 mg. In plaats van Atorvastatine 10 mg mag de apotheker het medicijn Mylan leveren. Voor Atorvastatine 40 mg mag de apotheker vooralsnog zelf een alternatief aanbieden. 

Hoe verder?
Wij houden de ontwikkelingen rondom Ranbaxy nauwlettend in de gaten. Achmea heeft daarvoor contact met de Inspectie en met Focus Farma, de leverancier van Ranbaxy producten in Nederland.