Zeist,
15
mei
2019
|
14:31
Europe/Amsterdam

"We moeten klanten hulp bieden bij gevolgen klimaatverandering."

Klimaatdeskundigen, Klimaatspijbelaars, energie- en waterdeskundigen en veel Achmea collega’s. Ze waren vandaag aanwezig in het Achmea congrescentrum bij de Achmea Klimaatconferentie. De bijeenkomst werd georganiseerd om kennis over de gevolgen van klimaatverandering te delen en om ideeën en acties te versnellen.

Liesbeth van der Kruit, Directeur MVO bij Achmea startte de ochtend met een speech namens de Raad van Bestuur van Achmea: “Over het klimaat en over de energietransitie wordt veel gesproken. Het is letterlijk een ‘hot topic’ in het politieke en maatschappelijke debat. Over het Parijse Klimaatakkoord in 2015 zei van der Kruit: “Ook Achmea heeft zich aangesloten bij deze doelstelling. Dat was en is geen loze belofte. We hebben dan ook niet stilgezeten, tegelijkertijd moeten we vaststellen dat het tempo omhoog moet.”

Achmea heeft sinds 2011 een energieneutrale bedrijfsvoering. Liesbeth van der Kruit: “Onze CO2-voetafdruk is de afgelopen tien jaar een stuk kleiner geworden, maar om helemaal klimaatneutraal te zijn, moeten we nu nog onze uitstoot compenseren door elders in de wereld groene projecten te ondersteunen. In 2030 willen we helemaal klimaatneutraal zijn.” Als belegger is Achmea ambitieus. Van der Kruit: “We meten de CO2-voetafdruk van een steeds groter deel van onze beleggingsportefeuille. Klimaat is een belangrijk thema in ons verantwoord beleggingsbeleid. Ook heeft Achmea verschillende diensten voor die klanten helpen bij de gevolgen van klimaatverandering. Zo helpt Interpolis klanten met het aanleggen van groene daken met de bedoeling zo veel mogelijk platte daken in de stedelijke omgeving te bedekken met sedumplantjes. En samen met twee partnerbedrijven – Royal Haskoning DHV en Neelen Schuurmans – heeft Achmea de dienst Blue Label in de markt gezet. Daarmee geven we gemeenten en hun inwoners inzicht in de risico’s van wateroverlast.“

Liesbeth van der Kruit eindigde haar verhaal met een dringende oproep. “Klimaatverandering raakt ons. We zien de schade toenemen. Nieuwe diensten gericht op preventie zijn nodig om de verzekerbaarheid van onze klanten in stand te houden. We kunnen niet eindeloos premies verhogen, want dat zou kunnen leiden tot onverzekerbaarheid. Wij moeten daarom onze klanten handelingsperspectief bieden om met die risico’s om te gaan. Ik zie dat als een verantwoordelijkheid, maar ook als een kans voor nieuwe dienstverlening.”

Gastspreker Kirsten Dunlop over klimaatverandering en innovatie

Kirsten Dunlop, CEO IET Climate-KIC was gastspreker tijdens de Achmea Klimaatconferentie. Als partner van de EIT Climate-KIC community had Achmea haar gevraagd om haar visie op de rol van de verzekeraar te geven in deze continu veranderende wereld. Kirsten Dunlop: “De problematiek is zo veelomvattend dat veel mensen niet meer weten waar te beginnen. In de vele jaren dat ik voor een verzekeraar gewerkt heb, weet ik dat het begint bij opnieuw kijken naar je organisatiestrategie en op dit niveau verandering tot stand brengen. Stel jezelf de vraag hoe je onderdeel kan uitmaken van de oplossing. En bekijk het niet alleen in het licht van de business strategie. Ook de sociale context en de visie op hoe gedragsverandering te bewerkstelligen moet worden meegenomen”.

“Vergeet ook niet de rol die innovatie speelt in het grip krijgen op de complexe strategische veranderingen. Het helpt om op een systematische manier nieuwe mogelijkheden te ontdekken, op een andere manier in contact te komen met klanten, het anders gebruiken van beschikbare data en het ontwikkelen van nieuwe producten die daadwerkelijk een impact gaan hebben op een weerbare samenleving waar we samen trots op kunnen zijn en in vertrouwen kunnen doorgeven aan de volgende generaties.”

Achmea en EIT Climate-KIC trekken inmiddels gezamenlijk in het opzetten van innvatieve projecten in Nederland en daarbuiten. Een van de voorbeelden is het nieuwe project 1 Million Near-Zero Energy Homes.

De volledige speech van Liesbeth van der Kruit is naast dit artikel te downloaden.