Ruud Engelhart
"Jongeren kunnen ouderen helpen en vice versa"
Ruud Engelhart
Zeist,
22
augustus
2016
|
08:07
Europe/Amsterdam

"Jongeren kunnen ouderen helpen en vice versa"

Ruud Engelhart (30) is online strateeg bij Achmea. Hij houdt zich bezig met de publieke website van Centraal Beheer bedrijven, de online verkoopkanalen en de klantdomeinen. Engelhart maakt zich zorgen over de maatschappelijke keerzijde van alle online ontwikkelingen en ziet de solidariteit afbrokkelen.

"Ik heb met klanten veel onderzoek gedaan naar hun ervaringen op het internet. Klanten willen niet als nummertje worden gezien."

"Bij Achmea proberen we het onze klanten zo makkelijk mogelijk te maken om hun gegevens te wijzigen en in te zien. Dat lijkt onschuldig, toch schuilt er een gevaar. Er kunnen situaties ontstaan waarin we de menselijke kant uit het oog verliezen. Daar moeten we voor waken"

"Ik vind dat we in onze maatschappij een overdreven focus hebben op online. Neem de Belastingdienst. Die pusht ons massaal naar het web, terwijl een te grote groep ouderen deze ontwikkelingen niet meer volgt. Simpelweg omdat ze de middelen én de kennis niet heeft. Daardoor dreigen ouderen los te komen te staan van de maatschappij."

"Een deel van de 64- tot 70-jarigen vindt innovatie leuk, maar een groot aantal 75-plussers volgt de ontwikkelingen allang niet meer en valt buiten de boot."

"Hoe houd je alle doelgroepen aangesloten?', is de uitdaging voor elke verzekeraar. Makkelijker gezegd dan gedaan. In de samenleving zie je namelijk een tegenovergestelde ontwikkeling. Steeds meer mensen kiezen voor hun eigen belang. Die willen alleen nog maar betalen voor datgene wat ze gebruiken."

"Het bestaansrecht van verzekeringen is dat mensen geld in een potje stoppen waarmee ze zich wapenen tegen pech. Wanneer iedereen voor zichzelf gaat, wordt het straks schipperen of het allemaal nog uit kan. Een deel van de ouderen en chronisch zieken loopt bovendien de kans te worden buitengesloten."

"In opdracht van het verbond van verzekeraars hebben 18 jongeren van diverse verzekeraars vernieuwende ideeën bedacht die kunnen bijdragen aan het herstel van vertrouwen in onze sector."

"Ons team bedacht Skills2share. Dat is een soort Tinder waarmee je op basis van kennis en kunde ouderen aan jongeren kan koppelen. Beide groepen hebben unieke kennis in huis die voor de andere partij van belang is. Zo kunnen ouderen jongeren helpen met loopbaanbegeleiding, coaching en klussen in huis. Ouderen willen van jongeren weer weten hoe ze bijvoorbeeld hun LinkedIn-profiel moeten optimaliseren."

"Je eigen belang achterstellen ten opzichte van het groepsbelang. Dat is voor mij solidariteit."

"Op veertienjarige leeftijd werd er bij mij de ziekte van Crohn ontdekt. Dat is een auto-immuun ziekte waarbij het lichaam ten onrechte denkt dat er iets mis is en daarom gaat vechten tegen bedreigingen die er eigenlijk niet zijn. Het gevolg is dat je ontstekingen krijgt in je darmen. Goede perioden, waarin er helemaal geen sprake is van klachten, worden afgewisseld door slechte perioden. Gelukkig is de ziekte bij mij al gedurende acht jaar zeer rustig."

"Eén van de consequenties van de ziekte is dat je over minder energie beschikt dan een gemiddeld persoon. Dat dwingt mij om heel bewust keuzes te maken. Mijn energie spendeer ik momenteel liever aan dingen die voor mij belangrijker zijn dan vrijwilligerswerk, zoals gezin, vrienden, familie, carrière en sport."

"Je ziet tijdens een opvlamming niet aan mij dat er iets mis is, zoals bij een gebroken arm. Daarom is het ook lastig om je voor te stellen hoe het is. Ik wil bovendien op zo'n moment niet 100 keer op een dag zeggen hoe rot ik me voel."

"Op school was ik heel gedreven. Ik schaamde me voor mijn ziekte. Wanneer ik terugkwam van een tijdje afwezig zijn, wilde ik dubbelhard knallen. Zo kon ik de verloren tijd inhalen."

"Het nadeel van de ziekte was dat ik me heel rationaal ben gaan opstellen en in een soort overlevingsmodus terecht kwam. Ik raakte de verbinding met mijn gevoelens kwijt. Aan mijn gezicht kon je bijvoorbeeld slecht zien dat er iets in mijn omging. Ik heb moeten leren om weer in verbinding te komen met mezelf. Ik kan nu veel bewuster keuzes maken."

Boilerplate

Hoe solidair is Nederland?

Vanaf begin 2015 is Achmea op zoek naar antwoorden op deze vraag. We vragen publieke figuren naar hun persoonlijke mening over solidariteit. Dat levert elke week nieuwe inzichten op. Lees eerdere blogs over solidariteit in Nederland en praat mee op Facebook!

Reacties 1 - 2 (2)
Bedankt voor uw bericht.
J. Pietersma
16
December
2016
Goed initiatief. Ik denk dat dat ouderen zowel wat voor jongeren kunnen betekenen, al is het om hun ervaringen te delen waarvan jongeren kunnen leren. Maar zo denk ik ook dat jongeren ouderen kunnen helpen om bijvoorbeeld meer te gaan bewegen. Ga eens met je oma wandelen.
Hermien miltenburg
25
August
2016
Ouderen kunnen jongeren heel goed helpen met loopbaanbegeleiding en studiekeuze. Middelbare scholen organiseren vaak beroepenbeurzen waarmee jongeren kennismaken met veel verschillende loopbaanmogelijkheden. Juist door de digitale wereld zijn veel beroepsmogelijkheden 'verstopt' achter pc's en kantoormuren.
Zijn er ouderen die scholen mee willen helpen met dit soort beurzen? Dan vermeld ik dat graag op het blog voor ouders www.studiekeuzekind.nl waar ook verschillende verslagen van dit soort avonden beschreven zijn.