Zeist,
24
mei
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Zorgverzekeraars investeren in draagbare laboratoria

​Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar gaan participeren in het bedrijf Ostendum. Dit bedrijf ontwikkelt lab-on-a-chip toepassingen – minuscule laboratoria op een chip – waarmee een arts binnen enkele minuten onder meer bloed- , urine- en speekselmonsters kan onderzoeken om vervolgens een diagnose te stellen.

Verbeterde snelle diagnostiek ter plaatse
De arts is niet afhankelijk van een locatie, omdat het een draagbaar laboratorium betreft. Zo bespaar je kosten en kan een behandeling direct en gericht van start gaan, wat de zorg voor de patiënt ten goede komt. Op 24 mei tekenen Achmea, De Friesland Zorgverzekeraar en Ostendum op de campus van de Universiteit Twente de overeenkomst.

Draagbaar laboratorium verder ontwikkelen
Paul Nederkoorn, CEO van Ostendum, is blij met de investering om de technologie marktrijp te maken. “Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar helpen met hun participatie het draagbare laboratorium verder te ontwikkelen om uiteindelijk onder andere artsen in staat te stellen patiënten sneller en beter te kunnen helpen. Daarnaast maken we graag gebruik van hun kennis en netwerk.”

Ziekte sneller opgespoord
Met de lab-on-a-chip is een ziekte sneller opgespoord en wordt onnodige zorg voorkomen. “Een hartinfarct bij vrouwen bijvoorbeeld wordt in veel gevallen in een later stadium ontdekt doordat zij vaak andere symptomen vertonen na een infarct dan een man. De technologie van Ostendum meet tot wel 1000 maal gevoeliger dan de nu gebruikte methoden, waardoor een arts sneller het eiwit in het bloed herkent dat vrijkomt tijdens een hartinfarct. Ook kan onnodig medicijngebruik worden voorkomen, doordat er alleen nog antibiotica wordt voorgeschreven als de uitslag wijst op een bacteriële infectie”, aldus Nederkoorn.

Goede zorg en kwaliteit van leven
“Deze investering sluit feilloos aan op onze missie, namelijk goede zorg en kwaliteit van leven op een betaalbare en duurzame wijze realiseren. Met deze innovatie kan er sneller, beter en efficiënter worden gehandeld, waardoor onnodige zorgkosten kunnen worden tegengegaan”, zegt Diana Monissen, voorzitter van de raad van bestuur van De Friesland Zorgverzekeraar over de nieuwste deelneming in Ostendum.
“Ostendum gaat zorgen voor een grote verandering in de huidige infrastructuur doordat de arts analyses direct aan het ziekenhuisbed, in de ambulance, in de huisartsenpraktijk of op termijn zelfs bij de patiënt thuis kan uitvoeren”, zegt Roelof Konterman, lid van de raad van bestuur bij Achmea.
 
Ostendum
Ostendum is in 2008 opgericht als spin-off bedrijf van de Universiteit Twente. De technologie komt voort uit het promotieonderzoek van Aurel Ymeti, die nu CTO van Ostendum is. In de vijf jaar die volgden is de technologie verfijnd, de werking van het systeem aangetoond en zijn de benodigde essentiële patenten aangevraagd.