Zeist,
27
oktober
2016
|
14:39
Europe/Amsterdam

Liesbeth van der Kruit, directeur MVO bij Achmea

Liesbeth van der Kruit, directeur MVO bij Achmea, vertelt over de eerste Nederlandse klimaattop:
'De eerste Nationale Klimaattop kan eigenlijk wel een succes genoemd worden. Zo’n 1700 mensen waren erbij in de Rotterdamse Van Nelle Fabriek. Het motto: ‘Bring Paris Home’, oftewel hoe kunnen we in Nederland werk maken van het klimaatakkoord?'

Er was saamhorigheid, daadkracht, optimisme en verantwoordelijkheidsgevoel. Het ‘yes, we can’- gevoel overheerste bij een publiek dat bestond uit alles en iedereen die het verschil kan maken. Grote en kleine ondernemers, start-ups, wetenschappers, boeren, bestuurders van waterschappen, provincies, gemeentes en het rijk, vertegenwoordigers van pensioenfondsen, banken, verzekeraars, energiebedrijven, milieuactivisten en nog veel meer. Iedereen schaarde zich achter de noodzaak om ervoor te zorgen dat we de uitstoot van broeikasgassen een halt toe moeten roepen om verdere opwarming van de aarde tegen te gaan.

Dat geeft een goed gevoel. Toch ging ik naar huis met een verontrust gevoel. Dat kwam door Leonardo DiCaprio. Ik kom daar nog op terug. Laat ik maar met het goede nieuws beginnen.

Mark Rutte opende de top op de joviale toon die we van hem kennen. Zijn boodschap was serieus: wij nemen het klimaatakkoord serieus. Door de dag heen vertegenwoordigde staatssecretaris Sharon Dijksma het kabinet bewonderenswaardig onvermoeibaar en alert.

Veertig grote ondernemingen, waaronder Achmea, hielden een gezamenlijk pleidooi voor een versnelde overgang naar duurzame energieopwekking. Zo kan Nederland van hekkensluiter koploper worden, kunnen we de economie een boost geven en nieuwe banen creëren.

De financiële sector liet zien dat er ook bij banken, verzekeraars, pensioenfondsen én bij toezichthouder DNB nagedacht wordt over hun bijdrage aan de verduurzaming van onze economie. Klimaatverandering kan immers ook leiden tot ongewenste financiële risico’s. Niet dat er al kant-en-klare antwoorden en oplossingen zijn, maar de beweging is duidelijk: ook de financiële sector voelt een verantwoordelijkheid.

Tal van initiatieven werden gelanceerd, die allemaal bijdragen aan de klimaatdoelstellingen. De start van een CO2 Smart Grid (opslag en gebruik van CO2), het initiatief van gemeenten en provincies om gasloze wijken aan te leggen die hun energie uit duurzame bronnen halen en afspraken tussen de overheid en bedrijven over energiebesparing. Samen met nog vele andere initiatieven leveren al deze plannen en voornemens een forse CO2-besparing op. Dat heeft Sharon Dijksma laten uitrekenen door adviesbureau Ecofys. De CO2 uitstoot wordt zo in totaal met 17,6 Megaton teruggedrongen. Dat is 9 procent van de totale Nederlandse uitstoot. Om je een idee te geven: dat is de CO2-uitstoot van 2,2 miljoen huishoudens, of 7 miljoen personenauto's.

Een mooie start van de opgave om in 2050 onze uitstoot met 80 tot 90 procent te hebben teruggebracht. Reden genoeg om het optimistische slotwoord van Sharon Dijksma te delen: “Vandaag laten we met echte actie zien hoe we aan het akkoord van Parijs bijdragen."

Het venijn zat hem zoals zo vaak in de staart. Aan het eind van de bijeenkomst werd de film ‘Before the Flood’ van Leonardo DiCaprio getoond. DiCaprio maakt zich al jaren zorgen over hoe we met de aarde omgaan. In deze film laat hij zien wat er nú al aan de gang is. Hij gaat de hele wereld over, waarmee hij ook de dilemma’s laat zien waarmee landen als India en China te maken hebben. Hoewel de film bedoeld is om te laten zien dat het nog niet te laat is als we allemaal in actie komen, is ‘Before the Flood’ ook een inconvenient truth.

Die ongemakkelijke waarheid liet mij naar huis gaan met een gevoel van verontrusting. Hoe ongemakkelijk ook, mijn advies is er naar te kijken. Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden.

Boilerplate

Het klimaat verandert
Het wordt steeds warmer en natter in Nederland. Neerslag wordt extremer, het overstromingsgevaar groter. Lees: het klimaat verandert. Hoe kunnen we ons aanpassen aan een veranderende leefomgeving? Wat kunnen we doen om klimaatverandering tegen te gaan? Achmea zoekt samen met Nederland naar antwoorden op die vragen om de gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen. Praat mee op Facebook!

Reacties 1 - 1 (1)
Bedankt voor uw bericht.
Bart Lubbers
01
November
2016
Mooie blog, Liesbeth, ja dat ongemakkelijke heb ik ook. We denken als kinderen. Namelijk dat als we het probleem laten zien dat dan de ouder het probleem zal oplossen. Het kind is hierbij de burger; de ouder de overheid en grote bedrijven. De realiteit is dat er wel wordt geluisterd, maar dat de Overheid en grote bedrijven vervolgens weer doorgaan met de orde van de dag. En die draait helaas nog niet op groene energie. Ook grote Verzekeraars investeren nog steeds liever in fossiele oude economie dan schone economie. Wellicht kan Achmea hierin het voortouw nemen?
Ik ben altijd beschikbaar voor goede suggesties. Bart Lubbers