Zeist,
18
mei
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Wie kan werken, moet ook werken

Wie kan werken, heeft de plicht om te werken, dat vinden 9 op de 10 Nederlanders. De meerderheid vindt ook dat niet werken consequenties mag hebben. Wie niet werkt en dit wel kan, heeft later geen recht op een ouderdomsuitkering (AOW), zegt 61 procent. Het recht op huur- en zorgtoeslag verspeel je ook wanneer je niet werkt als je dat wel kunt, aldus 70 procent. Dit blijkt uit de Maatschappij Monitor van Achmea, een periodiek onderzoek naar verschillende thema's op het gebied van solidariteit.​

Nederlanders bereid belasting te betalen voor sociale stelsel
De steeds groter wordende groep ouderen die aanspraak maakt op AOW en gezondheidszorg en de steeds kleiner wordende groep werkenden die dit bekostigt, raken uit balans. Om onze sociale voorzieningen in stand te houden, moet er iets veranderen. Een grote meerderheid is bereid om de benodigde belasting hiervoor te betalen. Het aantal werkenden vergroten of de kosten van het sociale stelsel verlagen, kunnen ook bijdragen aan de oplossing.

Verschil minimumloon en uitkering vergroten
Volgens tweederde van de Nederlanders kan het aantal werkenden stijgen door het verschil tussen het minimumloon en een uitkering te vergroten. Daarnaast is het aantal subsidies zoals huur- en zorgtoeslag in Nederland volgens 39 procent een belemmering om te gaan werken. Mensen die nu parttime werken meer uren laten werken, vindt driekwart van de Nederlanders geen goed idee.

Scholen en kinderopvang beter organiseren
Scholen en kinderopvang beter organiseren, maakt het voor ouders makkelijker te gaan werken, zeggen 7 op de 10 Nederlanders. Echter, lesprogramma’s van 9 tot 6 op scholen niet slechts de helft van de Nederlanders zitten.

AOW voor hoogste inkomens afschaffen
Kosten besparen op het sociale stelsel, kan volgens een meerderheid door de AOW voor de hoogste inkomens af te schaffen. Afschaffing van de AOW voor iedereen is bijzonder impopulair; slechts 3 procent vindt dit een goed idee.

Maatschappij Monitor
De Maatschappij Monitor is een terugkerend onderzoek van Achmea naar de stemming van Nederland en het gevoel van solidariteit onder de burgers. In de Maatschappij Monitor staan vijf thema's centraal: pensioen, zorg, veiligheid, arbeidsparticipatie en mobiliteit. Achmea wil zo een bijdrage leveren aan het debat over deze thema's en bijdragen aan het behoud van de solidariteit in ons land. De thema's zijn tevens onderwerp van gesprek tijdens de Conventie van Achlum op 28 mei 2011.

Het originele persbericht vindt u hier: Maatschappij Monitor Arbeidsparticipatie.