David de Jong
“We moeten samenwerken, dit kunnen we niet alleen”
David de Jong
Zeist,
13
december
2016
|
09:34
Europe/Amsterdam

David de Jong, Innovatiemanager Achmea

David de Jong (40) is bij Achmea verantwoordelijk voor innovaties in de schadeverzekeringen. Die innovaties wil hij onder meer inzetten tegen de overlast van storm, hagelbuien en hoosbuien.

23 juni 2016. Noodweer in Noord-Brabant. Wat zeg jij dan?

“Onvoorstelbaar noodweer. Ik heb hagelstenen gezien zo groot als bowlingballen. Dat was echt nieuw voor mij.”

Hoe groot was de schade toen?

“We kregen vijftienduizend meldingen over autoschades en meer dan 20.000 schades aan huizen en bedrijfspanden. En naast de materiële schades die dit veroorzaakte, zorgde het ook voor veel ongemak of erger voor onze klanten. Sterker nog; tientallen woningen waren zelfs onbewoonbaar geworden door het noodweer.”

Slecht nieuws voor een verzekeraar.

“Zeker. De schade liep op tot meer dan 300 miljoen euro schade voor Achmea.”

Wat betekent dat voor jullie?

“Dit is eigenlijk niet meer te handhaven. Op termijn worden dat heel dure verzekeringen.”

Hebben jullie je niet laten verrassen door het noodweer?

“Het overkomt je. En het overkomt ons helaas steeds vaker. We hebben nu te maken met het weerbeeld dat het KNMI had voorspeld voor 2050. Het is de heftigheid en de regelmaat van het noodweer dat ons verrast. ”

Wat nu?

“We zijn nu aan het onderzoeken hoe we de veiligheid voor klanten kunnen verhogen en tegelijk de schadelasten kunnen beperken. Dat onderzoek doen we met klanten, gemeenten en andere verzekeraars. We kunnen en willen dit niet in ons eentje.”

Concreet betekent dat?

“Onder meer samenwerking met het KNMI en Waternet, waarin we naar de impact kijken van de extreme neerslag op een stad als Amsterdam, om te starten.”

Kunnen jullie al resultaten melden van dit gezamenlijke onderzoek naar maatregelen tegen noodweer?

“We staan eigenlijk nog aan de vooravond van allerlei nieuwe initiatieven, vooralsnog hebben we onder meer een lijst met adviezen om schade tegen te gaan.”

Zoals?

“In steden kunnen mensen met platte daken op hun huis, zorgen voor meer groen op dat dak. Een daktuin. Daarnaast is het verstandig om de regenpijp af te koppelen bij hevige regenval, zodat het riool niet overloopt.”

En verder?

“Stop met het volledig bestraten van tuinen. En als je toch al een bestraatte tuin hebt, plaats dan zogeheten vochtvreters die het vocht absorberen. Pompen in je huis zijn ook een optie.”

En op wijkniveau? Worden daar ook maatregelen genomen?

“In een nieuwe buurt als IJburg in Amsterdam worden maatregelen genomen om meer groen te plaatsen, waardoor het water beter wordt geabsorbeerd. Om de sponswerking binnen de stad weer herstellen.”

Werken alarmcodes Rood en Oranje eigenlijk nog wel?

“Kan beter. Daarom zijn we met het KNMI aan het kijken hoe dat beter kan. We kijken met name hoe het weeralarm echt persoonlijk relevant kan worden. Voor de plek waar je op dat moment bent. Dus wanneer er een heftige hagelbui aankomt, krijg je instructies. Het is helemaal op jouw situatie toegepast.”

Welk gebied in Nederland heeft in de afgelopen jaren het meeste last gehad van de klimaatverandering?

“Noord-Brabant is, samen met Zeeland en omgeving Rotterdam, meer dan gemiddeld getroffen door extreme regen- en hagelbuien. Het zou kunnen liggen aan de combinatie van een hogere luchtvochtigheid (als gevolg van de opwarming van de aarde) en de ligging van de grote rivieren.”

Je hebt nu al mensen die elke avond voor het slapen gaan buienradar checken of er geen extreme bui op komst is, anders kunnen ze niet lekker slapen.

“Klopt. Of mensen die voor hun vakantie, niet verder dan 1.000 kilometer van hun huis weggaan om binnen een dag weer thuis te zijn mocht er iets gebeuren.”

Kunnen mensen met een souterrain zich nog bij jullie verzekeren?

“Natuurlijk kan dat. Toch zullen we met elkaar de boel beter onder controle moeten krijgen. Dat moeten we samen doen met burgers en overheden.”

2040. Hoe staan we er dan voor?

“Als ik 70 jaar ben, dan is het beter. Dan hebben we de opwarming van de aarde hopelijk onder controle gekregen waardoor er minder vocht in de lucht zit. Ook de gaten in de ozonlaag hebben zich weten te herstellen, houd ik mij dan maar voor. En als er dan toch een keer noodweer op komst is, dan kan Achmea haar klanten heel precies waarschuwen. In ieder geval doen we het met elkaar.”

Boilerplate

Het klimaat verandert
Het wordt steeds warmer en natter in Nederland. Neerslag wordt extremer, het overstromingsgevaar groter. Lees: het klimaat verandert. Hoe kunnen we ons aanpassen aan een veranderende leefomgeving? Wat kunnen we doen om klimaatverandering tegen te gaan? Achmea zoekt samen met Nederland naar antwoorden op die vragen om de gevolgen van klimaatverandering beter te begrijpen. Praat mee op Facebook!

Reacties (0)
Bedankt voor uw bericht.