Zeist,
29
november
2016
|
09:00
Europe/Amsterdam

"We moeten het avontuur durven aangaan"

Frans van Houten, CEO van Philips

“We staan er als land echt niet slecht voor, maar de gezamenlijke droom ontbreekt. Plus de echte wil om die te realiseren.” Dat zegt Frans van Houten, in een gesprek met Achmea.

De Philips-topman maakt zich zorgen over de tweedeling die ontstaat in Nederland. Omdat die de maatschappij verzwakt, ook in economisch opzicht. Hij vindt het jammer dat de 20 procent meningsverschillen die er zijn, de boventoon voeren in het publieke debat. “We moeten met respect voor de verschillen, de gezamenlijkheid opzoeken. Alleen dan kunnen we onze welvaart en veiligheid zeker stellen.”

Overheid en politiek hebben daarin een verantwoordelijkheid, maar de CEO van Philips vindt ook dat ieder van ons zelf initiatief kan nemen. “Als we vertrekken vanuit de gedachte: risico nemen is goed, groei realiseren is goed, extra stappen zetten is goed, dan gebeurt er iets. Elkaar daarop aanspreken en vooruithelpen, samen het avontuur durven aangaan.”

Het aanscherpen van onze collectieve mentaliteit, begint bij het onderwijs. Van Houten zegt dat het gedrag van toekomstige generaties sterk wordt beïnvloed door wat ze op school voorgeschoteld krijgen. “Daar leren ze nu nog vooral rekenen en taal, maar we zouden kinderen ook kunnen gaan trainen op het formuleren en waarmaken van ambities en op samenwerking. Je moet kinderen inspireren, laten zien wat ze allemaal kunnen bereiken en bijdragen. En als je ouder bent is het zaak om jezelf levenslang te blijven ontwikkelen.”

Lees het volledige interview met Frans van Houten, CEO van Philips

Boilerplate

Welke versnellers en barrières zijn bepalend voor de toekomst van Nederland?

Aan de hand van deze vraag ging Achmea in gesprek met 26 bestuurders en wetenschappers uit de top van Nederland, onder wie Frans van Houten, CEO van Philips. De gesprekken zijn gebundeld in het boek ‘De versnelde beweging’ dat op 23 november 2016 is gepresenteerd. Rode draad uit de interviews zijn 5 scenario’s: ‘Lenigheid’, ‘Aandacht voor samen’, ‘Regie op visie’, ‘Kennis en maken’ en ‘Ruim denken’